Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Vilka fiskar kan vi äta?

I morgon lanserar WWF sin guide över vilka fiska vi kan äta med gott samvete. Bakgrunden är att 80 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade.
För att understryka hur viktigt det är att den gemensamma fiskepolitiken förändras har flera WWF-kontor deltagit i arbete med att ta fram guiden.  Sverige är det enda land där WWF:s rekommendationer nått ut tidigare. Rekommendationerna används av allmänhet, matproducenter, handel och vid offentlig upphandling. Namnet på guiden, som nu ges ut för sjätte gången, är ”Fisk till middag ?” .
Mer info finns HÄR
Anders Nicander

Sill är en fisk vi definitivt kan äta mer av. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta