På nyårsafton arrangerades Nyårsgäddan för sjätte gången. Initiativtagare och arrangör för detta evenemang är Fishingday-fiskeguide i Västervik. " /> Vinnaren av Västerviks växande Nyårsgädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Johan Skoglund, vinnare i Västervik.
Vinnaren av Västerviks växande Nyårsgädda

På nyårsafton arrangerades Nyårsgäddan för sjätte gången. Initiativtagare och arrangör för detta evenemang är Fishingday-fiskeguide i Västervik.

Deltagare som firade nyår med fiske.

Det är en träff för alla gäddfiskare som vill avsluta året på ett avslappnat och kamratligt sätt, samtidigt som alla bidrar till fiskevården genom att startavgiften skänks till Sportfiskarnas gäddfabriker. Att täcka upp prisbordet är inte svårt då många erbjuder sig att sponsra med fina priser. Tävlingsområdet är skärgården i Västerviks kommun. Alla samlades mitt i staden vid fiskarhamnen kl:08.15 för genomgång och utlottning av skänkta beten och mössor från Sportfiskarna och Fiskejournalen, allt för att så många som möjligt känna sig delaktiga. Nytt för i år var också att ett lucky looserpris instiftats. Detta för att göra det hela lite roligare. Ett pris till den som kanske inte riktigt lyckades med sitt gäddfiske under dagen. Skaparen bakom detta pris är betesbyggaren Jens Nordblad, som självklart också deltog. Priset delades i år mellan tre deltagare.

Den allra första träffen 2013, var en spontan tillställning för en liten, lokal skara vänner i Västervik, då deltog 11 personer. Ryktet spred sig och deltagarantalet har ökat för varje år och 2018 var det hela 62 personer som anmälde sig. Idag är det ett officiellt arrangemang där alla kan delta även om fokus fortfarande ska ligga på att vara en rolig träff.

Arrangörerna var nöjda med dagen och kunde rapportera följande:

”Det är jätteroligt att det kommer fler och fler juniorer och tjejer till denna träff, i år kom det fyra tjejer och fyra juniorer till start. Alla tycker det är ett roligt sätt att avsluta året på och många kommer tillbaka varje år. Det finns de som kört varje år i jakten på vandringspokalen. Men även om man inte placerar sig eller får någon fisk uppskattas evenemanget ändå. Fisket i år var bättre än förra året, några nollade helt men en båt lyckades landa hela 13 gäddor, riktigt bra med tanke på förutsättningarna som nyårsafton bjuder. Men huvudsaken med hela träffen är att ha roligt, umgås och göra det vi älskar, nämligen att fiska. Att sedan kunna bidra till fiskevården är bara roligt och något alla gärna gör.”

Vinnaren med längsta gäddan blev hemmafavoriten  Johan Skoglund, med 91 centimeter. Tvåa blev Adrian Lundberg med 74 cm och trea Oskar Andersson med 73 cm. Lucky Looser: Adrian Lundberg, minsta gädda 40cm. Jonas Lundberg, fel art (Gös) Isabel Syrjä, flest felkrokad braxen, 10st.

Och apropå gäddfiske – spana in detta:

Bortglömd fiskemetod?

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jon Sköld, ordförande i Svenska Karpklubben, tar kamp för karpfisket. Foto: Privat
Karpklubben ryter till mot förbud: ”Beklämmande"

Förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten väcker vrede hos många metare. Svenska Karpklubben tar strid för sportfisket efter arten, och kallar förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten för beklämmande.

Fiskejournalen skrev tidigare i veckan om att Sportfiskarna underkänner delar i remissen kring invasiva arter från Havs- och Vattenmyndigheten, åtminstone när det gäller förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten.

Även Svenska Karpklubben stämmer in i den klagosången.
– Jag fick denna remiss vid årsskiftet och det var beklämmande att se att den tendens som pågått en tid tillbaka vad gäller synen på karp fortsatt har ett fäste inom somliga myndigheter, säger klubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

Han anser att man applicerar extremtillstånd från helt andra delar av världen, och att man med dessa målar upp en riskbild i Sverige, men som utifrån praktiska resultat av karpodling och utplantering i flera hundra år i Sverige inte har någon relevans eller grundlag.
– Det är tråkigt att något som gång på gång visat sig fungera så bra i Sverige, vad gäller att skapa nya möjligheter till ett spännande sportfiske efter karp och en givande sysselsättning för ung som gammal istället skall utpekas som ett problem. Speciellt när inga praktiska exempel tyder på detta, säger Jon Sköld.

Hur upplever du att branschen reagerade på förslaget?
– Eftersom karpfisket fortsatt inte är alls lika utbrett i Sverige i jämförelse med exempelvis predatorfisket, som kan bedrivas i vilken sjö som helst, är det såklart begränsat med hur stor branschen egentligen är. Men antalet utövare och intresserade är ju på uppgång och ser man i Europa är det här fisket enormt. Självklart har detta förslag mottagits med frustration och uppgivenhet, bland utövare och intresserade, speciellt eftersom det inte finns något relevant grundlag som bekräftar den riskbild som målas upp, så skall inte förfarandet gå till på myndighetsnivå.

Vilka argument har du själv mot förslaget?
– Jag skulle säga karpens oförmåga att etablera sig här, att dagens föreskrifter fungerat bra, samt att skydda möjligheterna till utveckling och tillgängliggöra sportfisket för folk.
– Karpen har odlats och planterats ut i de flesta vattensystem söder om Dalälven sedan 1500-talet, kanske tidigare. Under 1900-talet bedrevs odlingsanstalter exempelvis i regi av Södra Sveriges Fiskeriförening, med syfte att etablera naturliga reproducerande bestånd av karp, för att ge uttag till husbehov. Men de praktiska försöken gav inte resultat och arten har än i dag ej klarat att etablera sig naturligt i vatten med övrig konkurrens och normal fauna.

Enligt Jon är karpen i princip utkonkurrerad av samtliga övriga arter som leker tidigare på året i Sverige och i kombination med lång vinter blir det ingen okontrollerad reproduktion.
– Detta är kanske det bästa kvittot som borde ha använts som grundlag, istället för extrema exempel utan relevans för svenska förutsättningar. Nuvarande föreskrifter innebär en individuell prövning och så bör det förbli, de praktiska erfarenheterna tyder på att det fungerar bra med utsättning av karp i svenska vatten, således bör det fortsatt vara möjligt med nyetablering under kontrollerade former.

Tillgängligt för unga
Svenska Karpklubben menar att sportfisket efter karp, likt övriga Europa, är en tillgång för människor. Att det är en meningsfull sysselsättning där man lär sig massor om naturen och om miljön vid sjöarna man besöker.
– Karpfisket kan vara en social form för friluftsliv där man kan umgås utomhus i väntan på napp, en perfekt upplevelse att introducera barn och ungdomar till och något som kan bidra positivt till folkhälsan. Detta bekräftas av exempelvis jordbruksverket som lyfter sportfisket som en av de främsta fritidsintressena bland folk i Sverige. Det måste man slå vakt om och då måste det fortsatt vara möjligt att skapa nya sportfiskevatten närmre folk där de bor. Ungdomar utan körkort och bil har ju ej möjlighet att resa långt för att besöka de förhållandevis få vatten som är, därför behövs det fler, slår Jon Sköld fast.

Du kanske även gillar detta