Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Visst ljuger kameran

Be fångstmannen hålla fram fisken, gå nära med kameran, använd vidvinkel – så kommer fisken att se bra mycket större ut än den är. Så visst kan man säga att kameran ljuger.
Att bedöma storleken på fiskar med ledning av en traditionell poseringsbild är svårt – för att inte säga omöjligt. Man brukar kunna dra vissa slutsatser genom att jämföra fisken med de händer som oftast skymtar fram, men det är ingen helt säkert metod. Det kan skilja rätt mycket i storlek även på händer.
Därför har vi till exempel i Recordfisken kravet på att man ska uppge längd och helst omkrets på anmälda fiskar. Med ledning av dessa siffror, med referens till de fiskar vi har i registren, med hjälp av många års erfarenhet och efter tittande på tusentals poseringsbilder brukar vi rätt bra kunna avgöra om uppgiven vikt stämmer någorlunda.

Men allra helst vill vi förstås ha en bild med fisken och något referensföremål. Det kan fungera med en tändsticksask, en snusdosa eller en läskburk – men bäst är förstås ett måttband.
Som en mycket god illustration till ovanstående hittade vi häromdagen ett par bilder på Mörrums Kronolaxfiskes hemsida. Det är bilder på två fiskar där den ena väger nästan dubbelt så mycket som den andra – men inte den man tror när man kastar en snabb blick på bilderna…
Svenne Andersson

Allan Blochs hybrid väger faktiskt inte mer än 8,2 kilo – men tack vare att han håller fram den mot kameran ser den mycket större ut än laxen på bilden nedan. (Foto: Mörrums Kronolaxfiske)

Allan Blochs hybrid väger faktiskt inte mer än 8,2 kilo – men tack vare att han håller fram den mot kameran ser den mycket större ut än laxen på bilden nedan. (Foto: Mörrums Kronolaxfiske)

Peter Wikner från Umeå fick en kanonfin lax på 15,2 kilo vid sitt första besök i Mörrum. Men inte ser fisken särskilt stor ut... (Foto: Mörrums Kronolaxfiske)

Peter Wikner från Umeå fick en kanonfin lax på 15,2 kilo vid sitt första besök i Mörrum. Men inte ser fisken särskilt stor ut... (Foto: Mörrums Kronolaxfiske)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta