[/caption] " /> Wollmars vann Garmin Fiskefestilval | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Wollmars vann Garmin Fiskefestilval

Christian Bergquist, vass havsfiskare och en av eldsjälarna bakom Fiskefestivalen, med viktig poängfisk. (Foto: Anders Nicander)

I helgen avgjordes landets största havsfisketävling, Garmin Fiskefestival, i de fantastiska fiskevattnen i Öresund. Trots tuffa väderförhållanden var fisket stundtals riktigt bra. Vann tävlingen gjorde svenska Team Wollmars Ocean.
Själv hade jag den stora förmånen att närvara vid lördagens fiske då vindstyrkan under eftermiddagen nådde över 15 m/sek. Ström och vågor gjorde fisket svårt men de otroligt skickliga havsfisketeamen från Sverige och Danmark lyckades ändå finna fisken. Bäst lyckades de som satsade på varfisket strax norr om Kronborg vid Helsingör.
Även under söndagen ställde vinden till det för de fiskande.
Ändå ser fångststatistiken riktigt bra ut med bland annat en rödspätta på 1,640 kilo som mest poänggivande fisk.
Tävlingen bygger på ett poängsystem där varje team får väga in en fisk per art. Detta minimerar risken för att man ska ta för mycket fisk. I Norra hamnen i Helsingborg, där tävlingen hade sin utgångspunkt, fanns en vattentank där levande fisk kunde lämnas för vidare transport till Universum i Göteborg.

Första platsen intogs, trots förhandstips om superskickliga danskar på hemmaplan, av Team Wollmars Ocean. På andra plats team MP och på tredjeplats Vandskraek. De bägge sista från Danmark.
För mer info och komplett resultatlista klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta