fiskappWWFWWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur finns nu även som app. " /> WWF:s Fiskguide som app | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
WWF:s Fiskguide som app

fiskappWWFWWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur finns nu även som app.
Med Fiskguiden i din telefon kan du ha WWF:s senast uppdaterade råd nära till hands. Sök på artens svenska eller vetenskapliga namn, alternativt sortera efter färgerna grönt, gult och rött. Rött betyder Låt bli, gult betyder Var försiktig, grönt betyder Ät gärna.
Fiskguiden som app är helt gratis att ladda ner. Den finns tillgänglig för Android idag och iPhone/iPad inom kort.
Ett annat, kanske bättre och definitivt roligare alternativ är att istället för att gå till affären, sportfiska dina fiskar själv. Då har du även möjlighet att välja på individnivå. Är det här en matfisk eller bör den gå tillbaka?

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta