Annons
Yrkesfisket kan få fånga mer lax – möts av kritik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
2021 kan det bli mer lax i yrkesfiskarnas nät.
Yrkesfisket kan få fånga mer lax – möts av kritik

Östersjölaxen är en angelägenhet många länder inom EU, och när EU-kommissionen presenterar sitt förslag på fiskekvoter för 2021 så finns en höjning av laxkvoten med. Något som inte uppskattas bland sportfiskare.

Den här tiden på året brukar stämningen i fiskeleden vara tät, med anledning av EU-kommissionens förslag till fiskekvoter för Östersjön. Årets förslag får både ris och ros av Sportfiskarna. 

En stor fråga är varit hur det kritiserade trålfisket efter sill/strömming ska hanteras, och där följer kommissionen ICES rekommendation om en kraftig minskning. I centrala Östersjön handlar det om en minskning med 36 procent, medan det i Bottenhavet föreslås en oförändrad kvot. 
– Ett problem med ICES-rådgivningen är att när de lämnar ett vetenskapligt råd för ett så här stort område tas ingen hänsyn till exempelvis nuvarande enorma uttag i små kustnära områden. Trots detta har fisket i Östersjön nyligen MSC-märkt, skriver Sportfiskarna i sin analys.

NÄSTAN 100 000 LAXAR

När det gäller laxen så föreslås det som sagt en höjning med 9 procent i Östersjöns så kallade huvudbassäng. Det får fångas 94 496 laxar, jämfört med den aktuella kvoten på 86 575 laxar.
– Samtidigt som flera av Östersjöns fiskbestånd som det östra torskbeståndet kollapsar ser vi en långsam återhämtning av laxen och detta bör inte äventyras genom en ökning av det kommersiella fisket efter lax, säger Sportfiskarnas Glenn Douglas.

Kvoterna ska slås fast av EU:s ministerråd 19–20 oktober. På Sportfiskarnas hemsida kan du läsa om samtliga föreslagna kvoter.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta