Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
2021 blir det mer lax i yrkesfiskarnas nät.
Yrkesfisket kan få fånga mer lax – möts av kritik

Östersjölaxen är en angelägenhet många länder inom EU, och när EU-kommissionen presenterar sitt förslag på fiskekvoter för 2021 så finns en höjning av laxkvoten med. Något som inte uppskattas bland sportfiskare.

Den här tiden på året brukar stämningen i fiskeleden vara tät, med anledning av EU-kommissionens förslag till fiskekvoter för Östersjön. Årets förslag får både ris och ros av Sportfiskarna. 

En stor fråga är varit hur det kritiserade trålfisket efter sill/strömming ska hanteras, och där följer kommissionen ICES rekommendation om en kraftig minskning. I centrala Östersjön handlar det om en minskning med 36 procent, medan det i Bottenhavet föreslås en oförändrad kvot. 
– Ett problem med ICES-rådgivningen är att när de lämnar ett vetenskapligt råd för ett så här stort område tas ingen hänsyn till exempelvis nuvarande enorma uttag i små kustnära områden. Trots detta har fisket i Östersjön nyligen MSC-märkt, skriver Sportfiskarna i sin analys.

NÄSTAN 100 000 LAXAR

När det gäller laxen så föreslås det som sagt en höjning med 9 procent i Östersjöns så kallade huvudbassäng. Det får fångas 94 496 laxar, jämfört med den aktuella kvoten på 86 575 laxar.
– Samtidigt som flera av Östersjöns fiskbestånd som det östra torskbeståndet kollapsar ser vi en långsam återhämtning av laxen och detta bör inte äventyras genom en ökning av det kommersiella fisket efter lax, säger Sportfiskarnas Glenn Douglas.

Kvoterna ska slås fast av EU:s ministerråd 19–20 oktober. På Sportfiskarnas hemsida kan du läsa om samtliga föreslagna kvoter.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta