Annons
Yrkesfisket kan få fånga mer lax – möts av kritik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
2021 blir det mer lax i yrkesfiskarnas nät.
Yrkesfisket kan få fånga mer lax – möts av kritik

Östersjölaxen är en angelägenhet många länder inom EU, och när EU-kommissionen presenterar sitt förslag på fiskekvoter för 2021 så finns en höjning av laxkvoten med. Något som inte uppskattas bland sportfiskare.

Den här tiden på året brukar stämningen i fiskeleden vara tät, med anledning av EU-kommissionens förslag till fiskekvoter för Östersjön. Årets förslag får både ris och ros av Sportfiskarna. 

En stor fråga är varit hur det kritiserade trålfisket efter sill/strömming ska hanteras, och där följer kommissionen ICES rekommendation om en kraftig minskning. I centrala Östersjön handlar det om en minskning med 36 procent, medan det i Bottenhavet föreslås en oförändrad kvot. 
– Ett problem med ICES-rådgivningen är att när de lämnar ett vetenskapligt råd för ett så här stort område tas ingen hänsyn till exempelvis nuvarande enorma uttag i små kustnära områden. Trots detta har fisket i Östersjön nyligen MSC-märkt, skriver Sportfiskarna i sin analys.

NÄSTAN 100 000 LAXAR

När det gäller laxen så föreslås det som sagt en höjning med 9 procent i Östersjöns så kallade huvudbassäng. Det får fångas 94 496 laxar, jämfört med den aktuella kvoten på 86 575 laxar.
– Samtidigt som flera av Östersjöns fiskbestånd som det östra torskbeståndet kollapsar ser vi en långsam återhämtning av laxen och detta bör inte äventyras genom en ökning av det kommersiella fisket efter lax, säger Sportfiskarnas Glenn Douglas.

Kvoterna ska slås fast av EU:s ministerråd 19–20 oktober. På Sportfiskarnas hemsida kan du läsa om samtliga föreslagna kvoter.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

Du kanske även gillar detta