Frågorna har varit många kring vad som hänt med öringen i Älvkarleby – och återigen pekas skarven ut som den stora boven i dramat. Enligt Älvkarleby Sportfiske har minst 50 000 öringsmolt blivit uppätna av skarv de senaste 3 åren. " /> Älvkarleby: "Närmare 50 000 smolt uppätna av skarv" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Enligt Älvkarleby Sportfiske kan hundratusentals smolt ha blivit fågelföda. Foto: Älvkarleby Sportfiske
Älvkarleby: ”Närmare 50 000 smolt uppätna av skarv”

Frågorna har varit många kring vad som hänt med öringen i Älvkarleby – och återigen pekas skarven ut som den stora boven i dramat. Enligt Älvkarleby Sportfiske har minst 50 000 öringsmolt blivit uppätna av skarv de senaste 3 åren.

Det är Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske som rapporterar att Sveriges Lantbruksuniversitet nu gjort en preliminär sammanställning av de pittags som hittats vid skarv- och hägerkolonier i närheten av Dalälven mellan åren 2018–2019.

Enligt honom har 21,33 procent av alla märkt havsöringssmolt som satts ut de senaste 3 åren hittats på antingen skarv- eller hägerkolonierna.

– På dessa siffror har SLU gjort en preliminär beräkning av vad fågelpredationen minst har ätit. 47 557 stycken havsöringssmolt på de 3 senaste åren är det absolut minsta antalet som blivit fågelmat. Räknar man på sannolikheten på både lax- och havsörings smolt senaste 3 åren så är den siffran minst 233 280 stycken smolt som blivit fågelmat, skriver en förtvivlad Janne Olsson.

Fågelpredationen tros ha legat på minst 80 procent på den totala utsatta havsöringssmolten senaste åren. Nu riktar han både kritik och en önskan mot myndigheterna att ingripa.

– Ska vi ha ett fortsatt havsöringsfiske så lär nog dessa fåglar decimeras kraftigt. Givetvis har den kompensationsodlade smolten sämre överlevnad på grund av olika anledningar, men den odlade smolten odlas inte upp för att sedan bli fågelmat, säger Janne Olsson och frågar sig om vi ser de sista havsöringsåren framför oss?

Läs hela inlägget här!

Spana även in detta:

https://www.fiskejournalen.se/joda-det-var-visst-ratt-att-oljera-skarvarnas-agg/

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta