Hösten 2018 blir svår att överträffa för David Axelsson. Dels så fick han sitt livs kamp när han krokade en säl – och dessutom fick han en jätteborre på 2100 gram och 51 centimeter. " /> Davids dramatiska höst: Krokade säl och storborre | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
David Axelssons magnifika abborre på 2100 gram.
Davids dramatiska höst: Krokade säl och storborre

Hösten 2018 blir svår att överträffa för David Axelsson. Dels så fick han sitt livs kamp när han krokade en säl – och dessutom fick han en jätteborre på 2100 gram och 51 centimeter.

Historien med sälen slutade tack och lov lyckligt. Efter en dramatisk kamp så lyckades David och kamraterna befria sälen som han fick på kroken under ett abborrfiske. Mycket mer finns egentligen inte att säga, förutom att han önskade att det hade varit en gädda i samma storlek istället. Och jodå – en jättefisk blev det vid en annan tur. Men i form av en abborre som vägde imponerande 2.1 kilo.

Glädjen att se när 50-centimetersgränsen passeras.

David berättar själv:

”Jag och Tobias Ekvall satsade på lite abborre en dag i höst. Fisket började relativt ok men som alla vet så går det i perioder och efter en döperiod på ett par timmar så byter vi plats. Jag byter till en Swimmin Ribster i färgen motoroil, en färg som funkar för de mesta på ostkusten. Jag lägger ett kast på ett relativt grunt område och jag får skit på med en gång, så jag tokvevar och rycker så det ska lossna och sedan droppar jag betet igen till botten. Baaam! Tungt och sidled hmm. Gädda säger både jag och Tobbe, men de kommer lite knyck och jag får uppfattningen att det kan vara en abborre i alla fall så jag säger till Tobbe att ta håven, när fisken kommer upp mot håven så blir de ett ord GRIS! Vi kikar på fisken i håven och konstaterar att den är sjukt stor. Fotar, väger, mäter och så får den gå tillbaka.”

Nu hoppas han kunna höja ribban innan vintern säger stopp!

– Jag har en på 2250g och en 2180g sedan innan och nu denna på 2100g 51cm, vad kommer härnäst? Drömmen hade varit en närmare 3000g, men som sagt den är långt borta.

Sluta inte fiska för att det är trögt, utan käka lite gifflar och kriga på, hälsar David alla fiskevänner där ute.

Här kommer lite vintertips till er:

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jon Sköld, ordförande i Svenska Karpklubben, tar kamp för karpfisket. Foto: Privat
Karpklubben ryter till mot förbud: ”Beklämmande"

Förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten väcker vrede hos många metare. Svenska Karpklubben tar strid för sportfisket efter arten, och kallar förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten för beklämmande.

Fiskejournalen skrev tidigare i veckan om att Sportfiskarna underkänner delar i remissen kring invasiva arter från Havs- och Vattenmyndigheten, åtminstone när det gäller förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten.

Även Svenska Karpklubben stämmer in i den klagosången.
– Jag fick denna remiss vid årsskiftet och det var beklämmande att se att den tendens som pågått en tid tillbaka vad gäller synen på karp fortsatt har ett fäste inom somliga myndigheter, säger klubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

Han anser att man applicerar extremtillstånd från helt andra delar av världen, och att man med dessa målar upp en riskbild i Sverige, men som utifrån praktiska resultat av karpodling och utplantering i flera hundra år i Sverige inte har någon relevans eller grundlag.
– Det är tråkigt att något som gång på gång visat sig fungera så bra i Sverige, vad gäller att skapa nya möjligheter till ett spännande sportfiske efter karp och en givande sysselsättning för ung som gammal istället skall utpekas som ett problem. Speciellt när inga praktiska exempel tyder på detta, säger Jon Sköld.

Hur upplever du att branschen reagerade på förslaget?
– Eftersom karpfisket fortsatt inte är alls lika utbrett i Sverige i jämförelse med exempelvis predatorfisket, som kan bedrivas i vilken sjö som helst, är det såklart begränsat med hur stor branschen egentligen är. Men antalet utövare och intresserade är ju på uppgång och ser man i Europa är det här fisket enormt. Självklart har detta förslag mottagits med frustration och uppgivenhet, bland utövare och intresserade, speciellt eftersom det inte finns något relevant grundlag som bekräftar den riskbild som målas upp, så skall inte förfarandet gå till på myndighetsnivå.

Vilka argument har du själv mot förslaget?
– Jag skulle säga karpens oförmåga att etablera sig här, att dagens föreskrifter fungerat bra, samt att skydda möjligheterna till utveckling och tillgängliggöra sportfisket för folk.
– Karpen har odlats och planterats ut i de flesta vattensystem söder om Dalälven sedan 1500-talet, kanske tidigare. Under 1900-talet bedrevs odlingsanstalter exempelvis i regi av Södra Sveriges Fiskeriförening, med syfte att etablera naturliga reproducerande bestånd av karp, för att ge uttag till husbehov. Men de praktiska försöken gav inte resultat och arten har än i dag ej klarat att etablera sig naturligt i vatten med övrig konkurrens och normal fauna.

Enligt Jon är karpen i princip utkonkurrerad av samtliga övriga arter som leker tidigare på året i Sverige och i kombination med lång vinter blir det ingen okontrollerad reproduktion.
– Detta är kanske det bästa kvittot som borde ha använts som grundlag, istället för extrema exempel utan relevans för svenska förutsättningar. Nuvarande föreskrifter innebär en individuell prövning och så bör det förbli, de praktiska erfarenheterna tyder på att det fungerar bra med utsättning av karp i svenska vatten, således bör det fortsatt vara möjligt med nyetablering under kontrollerade former.

Tillgängligt för unga
Svenska Karpklubben menar att sportfisket efter karp, likt övriga Europa, är en tillgång för människor. Att det är en meningsfull sysselsättning där man lär sig massor om naturen och om miljön vid sjöarna man besöker.
– Karpfisket kan vara en social form för friluftsliv där man kan umgås utomhus i väntan på napp, en perfekt upplevelse att introducera barn och ungdomar till och något som kan bidra positivt till folkhälsan. Detta bekräftas av exempelvis jordbruksverket som lyfter sportfisket som en av de främsta fritidsintressena bland folk i Sverige. Det måste man slå vakt om och då måste det fortsatt vara möjligt att skapa nya sportfiskevatten närmre folk där de bor. Ungdomar utan körkort och bil har ju ej möjlighet att resa långt för att besöka de förhållandevis få vatten som är, därför behövs det fler, slår Jon Sköld fast.

Du kanske även gillar detta