Väldigt få fiskare lyckas med konststycket att komma med i Fiskejournalen två gånger inom loppet av några månader. Då ska det till något väldigt särskilt. Det har utan tvekan David Lannetoft presterat. " /> Davids dundervår – toppade gäddtriss med megamört | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
David Lannetoft med en av de största mörtarna som fångats i Sverige på spö.
Davids dundervår – toppade gäddtriss med megamört

Väldigt få fiskare lyckas med konststycket att komma med i Fiskejournalen två gånger inom loppet av några månader. Då ska det till något väldigt särskilt. Det har utan tvekan David Lannetoft presterat.

1 590 gram och 46 centimeter.

I början av april rapporterade vi om David Lannetofts makalösa bedrift när han fick tre gäddor över 12 kilo under samma helg! Det hela utspelade sig i klassiska gäddparadiset Lödde å, och den artikeln kan ni läsa här!

Den här är gången är han aktuell med en av gäddans favoritbyte – nämligen mört. Men inte vilken mört som helst, utan en av de största som fångats i Sverige under de senaste åren.

Den vägde hela 1 590 gram och var 46 centimeter lång. Bara 30 gram från Vicktor Hallensjös megmört som vi skrev om i början av maj.

– Det var vid ett svårfiskat vatten i södra Sverige. Jag har bara lyckats landa en mört där, och det var ett riktat fiske med feeder. Bete var maggots. Jag har tidigare haft en dröm att få en mört över 1 kilo men över 1.5 kilo känns overkligt, berättar en glad David Lannetoft.

Fiskejournalen kan bara gratulera och lyfta på hatten för en av landets hetaste fångstmän denna vår!

Läs även om Vicktor Hallensjös stormört:

Ett halvår efter doppet fick Vicktor sin monstermört

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
40 minuter sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta