Grön våg: ”Kan bli förbjudet med förbränningsmotor”

Sportfiskare tar täten på den gröna vågen.

Hur påverkas sportfiskare i kölvattnet av den gröna omställningen? Svaret är att många redan ställt om, men att vi bara sett inledningen av epoken med elmotorer och andra alternativ till bensinslukarna. Häng med Fiskejournalen på en liten framtidsspaning inför Båtmässan i Göteborg 2 februari.

Sverige har antagit ett mål som innebär att landet inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Kort sagt: Det svenska samhället ska ställa om, inte minst fordonssektorn.

Lars-Åke Redéen, chefredaktör Båtliv.

Inom bilsektorn förs det sedan länge högljudda debatter kring elbilar och andra drivmedelsformer, och det nationella bensinupproret nådde exempelvis nya toppar under 2019. Frågan är förstås varför det inte väsnas mer till sjöss?

Det kan bero på att förändringens vindar redan blåst hårt där. Visserligen drivs fortfarande de flesta fritidsbåtar och yrkesbåtar av bensin och diesel, men vi kan genast slå fast att båtburna svenskar faktiskt har anledning att sträcka på sig lite extra. Sverige är nämligen i framkant när det gäller elmotorer till sjöss. Underlaget och intresset är så stort att det var befogat att starta upp en separat el-båtsmässa 2019 i Stockholm.

Fiskejournalen har bett några tunga aktörer inom svenskt båtliv att spana in i spåkulan – och berätta vilken utveckling de ser på området.

Lars-Åke Redéen, chefredaktör Båtliv:

1) Hur ser framtiden ut för fritidsbåtar i allmänhet och sportfiskebåtar i synnerhet?

– För den stora massan väntar nog en omställning till att köra saktare och troligen byta ut sina motorer på sikt. Det kan även snart bli förbjudet att köra med förbränningsmotor i känsliga områden. Det finns fortfarande väldigt många gamla motorer kvar och att skrota dessa för att producera nya med el eller annan driftteknik är nog inte det bästa miljövalet. Sportfiskebåtar i Sverige följer utvecklingen. I USA är det annorlunda eftersom där är hög fart prioriterat, inte minst för fiskebåtar som snabbt ska ta sig ut till fiskeplatsen. En stor del av fritidsbåtarna är segelbåtar och de kan nog segla vidare.

2) Vad tror du är på gång inom området – inte minst när det gäller priser?

Priserna på elmotorer har varit mycket höga från start, främst på grund av batterierna. Fortfarande ligger priserna högt, men köparna får längre räckvidd för pengarna för varje år. Det har kommit många elmotoralternativ från entreprenörer och hoppfulla uppfinnare, men de stora motortillverkarna har hittills inte presenterat sina nya lösningar. När de kommer om några år så blir skiftet dramatiskt till först hybrid och el, därefter kanske annan teknik.

3)  När tror du att vi räkna med det stora genombrottet?

Först måste bilbranschen genomföra sitt teknikskifte och därmed batterierna gå ned i pris. Därefter kommer båtbranschen och andra mindre branscher. Bil- och transportbranschen med sina stora volymer måste gå först och ta utvecklingskostnaderna. Det produceras och säljs cirka 800 000 utombordsmotorer per år i världen. Av detta står den Nordamerikanska marknaden för minst 75 procent av försäljningen, Sverige står för drygt 1 procent. Det är därför den amerikanska marknaden och de amerikanska miljömyndigheterna som i stor utsträckning kommer att diktera villkoren. För dieseldrivna utombordare i fritidsbåtar är framtiden mer osäker på grund av emissionskrav och för att trenden är tydlig mot utombordare på allt större motorbåtar.

Läs mer om Båtmässan:

Sportfiske på Båtmässan – teckna en gratis prenumeration

Annons

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
Annons
AKTUELLT

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Nej, fiskeguiden Peter Wållgren uppmanar inte till en allmän hatstorm mot sälbeståndet i Stockholms skärgård. Men däremot så tycker han att gränsen är nådd nu, efter att ha hittat massor av uppätna gäddor i tidigare fiskrika vikar. Peter Wållgren, bland annat styrelsemedlem i Sveriges organiserade fiskeguider, känner inte alls igen sina gamla farvatten omkring Vaxholm.

Stjärnskottet Linnea Lönn fyller livet med fiske

Linnea Lönn har snabbt gjort sig ett namn inom sportfiskekretsar. Fiskejournalen vågar faktiskt utse henne till en av landets absolut flitigaste fiskare – som dessutom levererar resultat som många bara kan drömma om. Hur gör hon egentligen? Svaret får ni på Sportfiskemässan. Linnea Lönn från Gävle är bara 25 år gammal men har redan avverkat fiskedagar

Spännande havsöringfiske på Västkusten

Jonas Nordigårds guidar efter havsöringen på Västkusten och har genom åren dragit på sig en hel del intressanta kunskaper i ämnet. Möt Jonas på Fiskejournalens stora scen på Sportfiskemässan och lär dig om hur du lurar Bohusläns silver. I Bohuslän fiskar man på en helt självreproducerande havsöringsstam. Den är livskraftig och skyddas genom bra fiskeregler.

Ny intressant tävling för metare

Gänget på Swedish Anglers arrangerar en rikstäckande tävling för metare. De vill genom tävlingen inspirera svenska folket att leta sig utanför bekvämlighetszonerna för att finna nya intressanta vatten. SpecimenTian som Swedish Anglers nya tävling heter kommer röra om lite i grytan bland de få tävlingar som anordnas inom metesfären. Tanken med tävlingen är att man

Keskitalos koloss blev finalen på en fantastisk fisketur

Det sägs att delad glädje är dubbel glädje. Men ibland är det helt okej att vara solokvist också. Rutinerade Kristian Keskitalo åkte ut ensam på fisketur, men fick sällskap i båten av en riktig drömfisk. När Kristian Keskitalo flaggar för att han haft ett lyckat fiske så vet vi att det handlar om något alldeles

Sent besked från Arvika: Pimpel-SM måste flytta

Att vara pimpelfiskare i södra Sverige är sannerligen inte lätt denna vinter, och inte heller att vara tävlingsarrangör. Nu kommer beskedet att hela pimpel-SM flyttar norrut med kort varsel. Det är arrangörsklubben Jössefiskarnas ordförande, Robert Sjöberg, som tar hjälp av Fiskejournalen att sprida budskapet inför SM 29 februari–1 mars. Under tisdagen kommer de med största

Tävla och vinn jubileumsutgåva av Buster jerk – här är vinnarna!

Grattis till Lars Johansson i Kinna och Joachim Nertsell i Sundbyberg – ni kommer få var sin låda med de häftiga jubileumsbetena.Rätt svar är ju x – Catch with Care Det idag klassiska betet Buster jerk vände upp-och-ner på det svenska gäddfisket då det under en filminspelning 2004 fångade otroliga 22 gäddor över 10 kilo.

Girjas-domen: Lag stoppar särbehandling av fiskare?

Den nationellt uppmärksammade Girjas-domen kan ta en oväntad vändning. Budskapet från samebyn var att lokala fiskare och jägare skulle gynnas, men det kan strida mot EU-rätten. Girjas sameby har inte ens hunnit presentera sina tankar kring förvaltningen av fiske och jakt innan spelplanen kan ruskas om. Deras intentioner om att bara lokala fiskare och jägare

Sveriges vassaste trollare gör upp – här är hela serien

Temperaturen stiger inför vårens höjdpunkt inom svensk trolling – nämligen Kinnekulleträffen 17–19 april. Nu står det också klart vilka tävlingar som kommer att ingå i SM-serien i trolling säsongen 2020–2021. Fiskejournalen har haft anledning att dyka ned inom trollingen flera gånger den senaste månaden, eftersom det fångats flera Vänernlaxar över 10 kilo, med en topp på

Storsatsning på odlad fisk – frågan är bara var?

Vattenbruk är en attraktiv framtidsbransch som tåls att satsas på. Det är regeringens besked, och har därför beslutat att satsa 7 miljoner kronor årligen 2020–2025 för att skapa förutsättningar för en ökad vattenbruksproduktion. Frågan är bara var det ska ske – och hur det påverkar de vilda fiskbestånden? Sverige måste i större grad kunna försörja

Annonser

TYCK TILL!

Isfiskar du eller ligger ditt fiske på is?

Visa resultat

Loading ... Loading ...