Prenumerera på nyhetsbrevet!

FISKEBLOGGAR

matfisk

Annons

Därför ”kan” gränsvärdena för fisk inte sänkas tillräckligt

Vissa svenska fiskar är giftigare än man tidigare trott, och gränsvärdena för exempelvis Östersjölax och strömming skulle behöva sänkas kraftigt. Men det anses inte vara möjligt. Att fiskar i vissa svenska vatten innehåller höga halter av Dioxin och PCB är ingen nyhet, och Livsmedelsverket rekommenderar exempelvis att Östersjölax inte ska ätas oftare än två–tre gånger

Fiskstopp vid gränsen – förslag som sågas av förbund

Förslaget om att förbjuda utförsel av norsk fisk väcker debatt – inte minst inom Norges egna gränser. Norges jägare- och fiskeförbund NJFF går nu emot regeringens förslag om kraftigt skärpta regler. Norska regeringen har väckt ett förslag om att förbjuda turister att ta med sig fångad fisk hem från landet, med anledning av att smugglandet över

Storsatsning på odlad fisk – frågan är bara var?

Vattenbruk är en attraktiv framtidsbransch som tåls att satsas på. Det är regeringens besked, och har därför beslutat att satsa 7 miljoner kronor årligen 2020–2025 för att skapa förutsättningar för en ökad vattenbruksproduktion. Frågan är bara var det ska ske – och hur det påverkar de vilda fiskbestånden? Sverige måste i större grad kunna försörja

Sushirestauranger säljer ål – får känga av WWF

Att ålen är en hotad art hindrar inte fiskbutiker och restauranger från att sälja den – inte minst inför julen då försäljningen brukar öka. I synnerhet sushirestauranger får en känga av Världsnaturfonden WWF. Deras årliga undersökning ”Ålen på julbordet” visar nämligen att drygt varannan fiskbutik och var tredje sushibar fortsätter att sälja den akut hotade

Jodå – Malmös abborrar håller måttet som matfisk

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om det populära abborrfisket i Malmö kanal, som kulminerar den här årstiden. Många återutsätter all fisk, men de som vill behålla några abborrar för tallriken behöver inte vara oroliga för sin hälsa. Sydsvenskan har nämligen låtit göra en analys av en abborre från Malmö kanal, och resultatet från laboratoriet Synlab

Usch blir resurs: Satsning på miljövänlig gourmetfisk

Går det att odla fisk med hållbart och cirkulärt foder – som dessutom ger en välsmakande produkt på tallriken? Det får vi snart svaret på genom en svensk satsning, med syftet att gynna de vilda fiskbestånden. Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tillsammans med forskare, kockar och näringsliv presenterar sitt projekt ”5 ton grön fisk

Så filéar du torsken!

Många firar nu semester med torskfiske och på flera håll är lyckan god, inte minst i Öresund där det dagligen dras upp fin matfisk. Men hur gör man för att succén fortsätter också i köket? Här kommer en kul film som snabbt lär dig tricksen!

Annonser





TYCK TILL!

Hur många fiskepass i öppet vatten har du hunnit med i år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Laddar