av Anders Lundin | feb 22, 2021 | Miljö, Nyheter
Braxen är måhända inte vår mest populära sportfisk – men på matbordet verkar den gå mot en renässans. Nu står det klart att braxenfärs kommer att serveras på en svensk restaurang.Fiskejournalen har flera gånger det senaste året skrivit om satsningarna för att göra...
av Anders Lundin | jan 22, 2021 | Miljö, Nyheter
Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.SVA, Statens...
av Anders Lundin | nov 30, 2020 | Miljö, Nyheter
Fler fiskar som fångas ska hamna på tallriken – och fiskodlingarna ska upp på land. Det är budskapet när en storsatsning på svensk sjömat träder i kraft.Det finns anledning för sportfiskare och miljövänner att följa utvecklingen som tagit fart, i samband med...
av Anders Lundin | nov 21, 2020 | Nyheter
I kategorin ”Laxen i stället för braxen” hämtar vi denna gång inspiration från fiskeprofilen Lubbe Pytel senaste verk. Här serveras det vita rökare på bordet.Allt fler aktörer vill lyfta de svenska vitfiskarna som maträtt, och någon som sannerligen går i täten för...
av Anders Lundin | okt 29, 2020 | Nyheter
Fiskejournalen berättade nyligen om fisken svartmunnad smörbult, och hur den nu sprider sig uppåt längs Norrlandskusten. Eftersom den är invasiv så bör den sparas vid fångst – och vi föreslår att den förpassas till stekpannan.I flera länder har den redan etablerat sig...