Betesfärger - Vad är bäst?
Det är få frågeställningar som skapar mer intresse och oklarheter som färgen på betet. De flesta fiskare har utefter fiskevatten och erfarenhet skapat sig en kunskapsbank om vilken färg som fungerar bäst i en given fiskesituation, t ex i klara insjöar, vid mulet och grådaskigt väder eller när fisken är präglad på ett visst byte. Det intressanta är att det kan skilja en hel del mellan t ex två gäddfiskare, trots att de fiskar i samma sjö och fångar lika mycket fisk. Färgvalet är alltså ingen exakt vetenskap, men färgen kan vara extremt utslagsgivande. Vissa dagar fungerar bara en eller två färger. Allt annat ratas. Så det gäller att ha betesboxen fylld med olika alternativ, så man har en rimlig chans att hitta rätt färg för dagen.
Även om färgvalet kan verka lite ”flummigt” så finns det faktiskt vissa riktlinjer man kan följa. Och det handlar ofta om de yttre förutsättningarna, t ex väder och färgen på vattnet. Men även vilken bytesfisk som rovfisken är präglad på kan ha en avgörande betydelse.
Soligt väder
När himlen är klar och solen skiner för fullt är ljusare färger ofta att föredra. Färger med glitter som reflekterar och sprider ljuset är en favoritfärg hos många fiskare, både rena metallfärger och färger med glitter tillsatt. Färger med UV är också något som brukar vara fångstgivande. UV-färgen Motoroil är ett tydligt exempel, här förändras betets färg markant i solskenet till en närmast glödande färgnyans. Vissa dagar kan motoroil vara helt magisk, och det gäller så gott som alla UV-färger.
Mulna och grådaskiga dagar
Mörka dagar kräver ofta detsamma hos betena, dvs mörka/dova färgsättningar som ger en tydligt siluett i vattnet. Bruna, gråa och nästintill svarta beten brukar fungera utmärkt. Även många ”naturliga” färger, som t ex mört, braxen och abborre, ger oftast bra resultat.
Klart vatten
I kristallklart vatten är resonemanget detsamma som vid soligt väder, dvs ljusa färger och färger/metaller som avger ljusreflexer. Men även ”naturliga” färger som efterliknar en bytesfisk, t ex mört, sarv och braxen, är ett bra val.
Grumligt vatten
Här är de flesta fiskare faktiskt överens om färgvalet. I grumligt vatten föredrar många att fiska med ljusa, skrikande färger, t ex fluorescerande grönt, helvitt och gult. Färger som är ”onaturliga” och sticker ut från omgivningen och på så sätt är lätta att se för rovfisken. Även svart och mörka beten kan fungera förvånansvärt bra, deras tydliga siluett i vattnet gör det enklare att upptäcka betet. I grumligt vatten kan det vara en god idé att även addera lite ”bling bling” för att underlätta för rovfisken att lokalisera betet, t ex rasselstavar eller spinnarblad.
Humusfärgat vatten
I humusfärgade vatten (läs: gult till brunt) är guld- och brunfärgade beten ett utmärkt val. Särskilt guld reflekterar ljuset bra i det brunfärgade vattnet och syns tydligt för rovfisken. Färger med mörkare toner brukar också fungera bra, t ex brunt, svart och grönt.
Nyfikna vs bytesjakt
När rovfisken hugger på ett bete behöver inte alltid betyda att den vill äta upp betet, utan kan också vara ett resultat av nyfikenhet. Hur ska de annars kunna avgöra om den där röda plastbiten går att äta? Ibland är hugget också en revirhävdande reaktion, dvs aggression.
Därför kan ett byte till helt ”fel” färg vara precis det som behövs de dagar då fisken är svårflörtad.
Färger som fungerar i flera situationer
Vissa färger kan inte placeras i ett enda fack utan är ett mellanting mellan olika kategorier. Ta som exempel den guldfärgade sarvimitationen Skitmörten, den fungerar ofta bra när det är molnigt men även i klart och humusfärgat vatten, samt när sarv ingår står på menyn. Även färgimitationer av mört och braxen har samma egenskaper och lockar många rovfiskar till hugg under varierande förhållanden.
Även om färgen stundtals är helt avgörande ska man inte glömma bort rörelsemönster, storlek och fisketeknik vid presentationen av betet. Faktorer som ofta är betydligt viktigare än själva färgen på betet.
Populära prylar till finessfisket
43%
Rek. 119 kr Ordinarie pris 99 kr Fr. 99 kr
18%
Rek. 299 kr Ordinarie pris 219 kr Fr. 219 kr
22%
Rek. 199 kr Ordinarie pris 144 kr Fr. 144 kr
31%
Rek. 139 kr Ordinarie pris 99 kr Fr. 87 kr
11%
Rek. 211 kr Ordinarie pris 189 kr Fr. 169 kr
Se alla våra beten här
Fler delar ur guiden "Nybörjare"