Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Farlig invasion

Mer än 900 främmande arter har de senaste årtioendena invaderat östra Medelhavets kustmiljöer. En farlig invasion som rubbar den ekologiska balansen.
Ökande kommunikationer runt jorden har betytt ökade möjligheter för olika djur- och växtarter att sprida sig till miljöer där de inte tidigare fanns. I vissa fall är dessa främmande arter inte alls önskade och påverkar den ekologiska balansen.
Den svenske forskaren Stefan Kalogirou på instiutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet har, tillsammans med grekiska forskarkollegor, studerat fisksamhällens struktur och funktion vid Rhodos. Forskarna har kunnat konstatera att väldigt många arter invaderat området under de senaste årtiondena och kraftigt förändrat näringskedjan.
– Resultaten visar en tydlig ekologisk påverkan när främmande arter antingen blivit dominerande, som blåsfisk, eller är fiskätare, som barracuda och kornettfisk. Det är uppenbart att näringskedjan håller på att omstruktureras, men avsaknaden av tidigare studier begränsade våra slutsatser, säger Stefan Kalogirou.

Det giftiga blåsfisken är en av de främmande arter som nyligen introducerats. Dess gift kan leda till muskelparalys och i värsta fall till döden. Denna fisk är ett exempel på att en invaderande art kan få både ekologiska och sociala effekter, eftersom den påverkar badlivet i området.
Svenne Andersson

Den giftiga blåsfisken är en av de arter som invaderat östra Medelhavets kustmiljöer. (Ill: Vangelis Pavlidis)

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta