Fiskdöden på Fårö: Detta var troliga orsaken

Det var här på norra Fårö som mängder av död fisk hittades. Foto: Greger Johansson

Det var många som engagerade sig kring upptäckten av döda fiskar på Fårö, som vi rapporterade om på måndagen. Den stora frågan var förstås vad som låg bakom massdöden? Nu har det lanserats en teori.

När Fiskejournalen pratar med Gotlands länsstyrelse på tisdagsmorgonen så har de samlat in uppgifter från både lokala fiskare och andra aktörer. Det mesta pekar mot ett haveri på en trålare som befunnit sig norr om området.
– Enligt andrahandsuppgift ska det röra sig om ett pumphaveri på en svensk fiskebåt som fiskat norr om Gotland för några dagar sen. Det tekniska felet har sannolikt resulterat i att delar av fångsten av strömming och skarpsill gått förlorad och sedan drivit i land med nordliga vindar på norra Fårö i helgen, säger Länsfiskekonsulent Andreas Pettersson.

Folk har ringt in till Länsstyrelsen och undrat vad som hänt, och de önskar att informationen hade kommit ut mycket snabbare för att undvika spekulationer.
– Att sådant händer är inget konstigt, saker kan gå sönder även på ett fiskefartyg likväl som på maskiner i andra areella näringar. Men det är såklart tråkigt när det händer, inte allra minst för fiskaren själv. Vi på Länsstyrelsen är väldigt tacksamma för att allmänheten är på hugget och rapporterar i sådana här händelser, säger Andreas Pettersson.

Enligt honom har Länsstyrelsen i samband med denna händelse tagit kontakt med Havs- och vattenmyndigheten och föreslagit att en rutin upprättas där Havs- och vattenmyndigheten, efter rapportering från fiskaren (som är skyldig att rapportera sådana här händelser), även delger länen information om det inträffade så de kan bemöta en orolig allmänhet.