Hoppsan – nejonögats hjärna liknar människans

Havsnejonöga. Fotograf Nils Ljunggren

Människans hjärna har stora likheter med hjärnan hos fisken nejonöga. Den upptäckten levereras nu från svenska forskare på Karolinska institutet. Dessutom kommer det besked om stora insatser för att skydda havsnejonögat.

Det är måhända ett ämne ett periferin för oss sportfiskare, men eftersom nejonöga är aktuell ur flera aspekter just nu så lyfter vi gärna dess speciella egenskaper. Bland annat gjordes upptäckten i höstas att den fanns i bäckar i trakterna av Åre, vilket var ett glädjebesked för länsstyrelsens personal.

Nu kommer också beskedet att Havs- och vattenmyndigheten ska genomföra en satsning för att rädda havsnejonögats lekmiljöer i de halländska vattendragen. Fiskejournalen har tidigare berättat att urtidsfisken havsnejonöga är akut hotad, och att det enligt den senaste uppskattningen finns färre än 100 individer kvar på den svenska västkusten.

Nejonöga har nu gett forskarna nya ledtrådar kring människans hjärna.

”Grunden för människans hjärna ligger över 500 miljoner år bakåt i tiden, vilket är långt tidigare än vad man förut trott. Fisken nejonöga har gett oss ny kunskap. Tänk dig en T-Ford som sedan blivit en Ferrari. Det är stora skillnader, men grunden är i stort sett densamma”.

Så beskriver forskningsledare Sten Grillner, professor i neurofysiologi vid Karolinska institutet upptäckten som visar att människans hjärna har stora likheter med hjärnan hos fisken nejonöga.

Det har antagits att människans hjärna utvecklats från däggdjur, och att det hände för ungefär 200 miljoner år sedan. Vad forskarna vid Karolinska institutet nu sett är att grundfunktionerna i vår hjärnbark återfinns hos fisken nejonöga. Ett djur som funnits i över 500 miljoner år.

– Det betyder att väldigt tidigt fanns en grundplan för hur nervsystemet skulle organiseras som sedan har utvecklats under evolutionen, och att det inte skett framförallt hos däggdjur som man trott fram till nyligen, säger Sten Grillner till SVT.

Här kan du se hela inslaget om nejonögat och upptäckten.

Läs även om detta grepp för att skydda vild fisk:

Nytt grepp: Sätt tillbaka vilda öringen och vinn ett pris

Publicerad: 10 April 2020
Av: Anders Lundin