Pigga pimpelfiskare sökes för att kartlägga harren

Nu söker Skellefteå kommun vassa harrfiskare. Foto: Kristian Rantala

Bor du i trakterna av Skellefteå? Är du en vass pimpelfiskare? Om svaret på dessa två frågor är ja så är du eftersökt. Skellefteå kommun söker nämligen fiskare som kan hjälpa till med forskning.

Skellefteå kommun är nämligen delaktig i ett projekt som ska öka kunskapen om den havslekande harren. Även Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten medverkar i projektet, och nu söker de ett antal pimpelfiskare som fiskar harr efter Skellefteås kust, för hjälp med att samla in DNA.

”I dag har havslekande harr endast kunnat konstateras på en plats i vardera län. Vi är dock övertygande om att det förekommer på fler platser. Förutom att försöka lokalisera rom och harryngel på kusten är en del i projektet att kartlägga genetiska skillnader mellan harrpopulationer beroende på var de uppehåller sig och leker”, meddelar de på sin Facebooksida.

Länsstyrelsen tillhandahåller utrustning och instruktioner för DNA-provtagning, samt går igenom med dig hur det ska göras. Fisken kan återutsättas efter provtagningen. Om du är intresserad av att vara en del i detta så skicka Fiske – Skellefteå kommun ett PM på Facebook här!

Läs om hur du fångar harren:

Härliga harren är här: Experternas 3 bästa tips