Skotrar sjönk till botten – varning för svaga isar

Vinterfiske är kul – men ha säkerheten i beaktning.

Ska du åka på fisketur med skotern? Ta det väldigt varsamt i så fall. En utflykt på Ånnsjön i västra Jämtland höll exempelvis på att sluta i katastrof i helgen. Isen brast nämligen och två skotrar sjönk till botten.

Det hela slutade förhållandevis bra eftersom de båda skoterförarna klarade sig utan skador. Däremot går nu Skoterföreningen VÄSEK, Västjämtlands snöskoterområde, ut med varning för svag is på Ånnsjön och uppmanar skoterförare att följa ruskmarkerade skoterleder.
– Vi avråder från genvägar. Skoterkörning över isar sker alltid på egen risk, men det är säkrast att följa ruskmarkerade skoterleder, skriver föreningen på sin Facebook-sida.
Många sportfiskare börjar den här årstiden leta sig mot fjärran fiskevatten med skoterns hjälp. Visserligen har det varit några veckor med kallväder i norra Sverige, men det innebär inte per automatik att isarna är starka. På många håll har det varit ymniga snöfall, vilket inneburit att snön bildat ett isolerande täcke. Med andra ord – kolla upp isläget och respektera varningar innan ni ger er ut på fisketuren, oavsett om ni färdas på skoter eller ej.

Läs om fiske- och skotereldoradot Jormvattnet:

De gjorde Jormvattnets fiskecamp till en vinnare