Snart har vi svaret: Så klarar sig en återutsatt lax

Går Torneälvens laxar en ljusare framtid till mötes? Foto: Martin Falklind

Hur klarar sig egentligen en lax som fångats i fälla efter återutsättning? Det har vi förhoppningsvis snart svaret på, eftersom SLU Aqua just nu genomför ett spännande projekt.

Det är utanför Torneälven och Dalälven som forskare med teknikens hjälp hoppas få svar kring laxens chanser till överlevnad. SLU studerar hur lax som fångas i yrkesfisket med så kallade pushup-fällor klarar en återutsättning efter fångst.

I projektet märks lax med radiosändare och frisläpps sedan varefter de följs under cirka ett år. I Dalälven frisläpps märkta laxar i en invallad försöksdel av älven, och forskarna kan där studera hur laxarna klarar sig minut för minut. På så sätt kan man få information om eventuell dödlighet på både kort och lång sikt för varje individ. Utanför Torneälven frisläpps märkt lax direkt i havet efter fångst, och det är först när de sedan simmat upp i Torneälven som de kan följa, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Forskarna meddelar att projektet flyter på enligt planerna, och att det redan simmar omkring flera laxar radiosändare. Fiskejournalen återkommer när de första analyserna i projektet har presenterats.

Brutalt stora fiskar i topp efter halvtid i Svenskan