Statkraft svarar på kritik: Fiskutsättning i god tro för fiskens bästa

Det råder delade meningar kring överlevnaden hos 1-åriga respektive 2-åriga havsöringar.

I Skellefteälven pågår det en juridisk kamp mellan markägare och Statkraft, med anledning av att bolaget inte följer vattendomen och sätter ut tvåårig havsöringsmolt. Fiskejournalen berättade om markägarnas perspektiv genom Kurt Lundström, vilket ni kan läsa här. Här nedan svarar Statkraft på den kritiken.

”Statkraft har sedan 2010 succesivt börjat sätta ut ettårig smolt istället för tvåårig vid Kvistforsens kraftverk och vi har hela tiden agerat i samråd med länsstyrelsen, fiskeriintendenten och fiskutredningsgruppen. Smolten har exempelvis årligen besiktigats av fiskeutredningsgruppen, innan utsättning och odlingsstrategin har diskuterats under årliga möten. Statkraft har alltså hela tiden handlat i god tro gällande utsättningen.
Skälen till av vi ändrat utsättningsåldern är flera:
– Smoltens vikt har succesivt ökat sedan 1962, då villkoren fastställdes. Den ettåriga smolten väger idag mer än vad det tvååriga gjorde tidigare, bland annat på grund av bättre foder.
– För stor smolt har mindre benägenhet att vandra nedströms. Eftersom hela tanken med utsättningen är att smolten ska vandra nedströms, äta upp sig och återvända könsmogna, så är det mer ändamålsenligt att sätta ut ettårig smolt.
– Statkraft och många andra fiskodlare upplevde problem med att smolten blev utsättningsfärdig för tidigt och sedan blev sjuka och dog i odlingen.

Av ovanstående skäl så ökar chanserna till ett större fiskbestånd om smolten sätts ut när den är utsättningsfärdig istället för vid just två års ålder. Vid våra fångster av avelsfisk, så ser vi också att lax och öring har ökat i antal i älven sedan 2014.
Av den anledningen vill vi fortsatt ha möjlighet att sätta ut smolt när den är mogen för det. Därför har vi också överklagat mark- och miljödomstolens avslag på vår begäran om att det gamla villkoret från 1962 ska moderniseras.
Det stämmer att vi har upphört med den gamla metoden att märka smolt. Det har vi gjort eftersom det innebar ett onödigt, obefogat, lidande för fisken. Numera märks all fisk genom DNA-analys som kan spåra fångad fisk till vilka föräldrar de kommer ifrån. DNA-analysen görs bland annat i samarbete med SLU och är en betydligt mer effektiv metod för att följa utvecklingen av de olika populationerna av lax och havsöring i våra norrländska älvar.”

Publicerad: 28 January 2022
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: