Ulf ska fiska tonfisk i Norge

Ärofyllt uppdrag. Ulf Hugsén står redo för forskningsfiske i Norge. Foto: Ulf Hugsén

Nu står det klart vilka som ska hjälpa norska forskare med att spöfånga blåfenade tonfiskar till ett nystartat märkningsprojekt. 22 båtar har valts ut och flera svenska storfiskare har fått det hedersamma uppdraget. En av dem är Ulf Hugsén från CWC Fishing Team. – Det ska bli otroligt spännande! Nu ska vi bygga om båten så att allt fungerar perfekt för tonfisk, hälsar han.

I fjol genomfördes ett framgångsrikt forskningsfiske i svenskt och danskt vatten efter en av Nordsjöns mäktigaste fiskar – den blåfenade tonfisken. Hela 18 fiskar försågs med avancerade märken som nu samlar in värdefull data.

En av fjolårets märkta fiskar. Foto: Martin Falklind

I år står Norge på tur efter att ICCAT gett tillstånd för märkning av 20 fiskar. När forskare från Havforskningsinstituttet efterlyste duktiga och erfarna sportfiskare överöstes de av ansökningar. Av 36 båtar har 22 valts ut och en av dessa är Ulf Hugséns 23-fots styrpulpetare.

”Så fort jag postade den glada nyheten på Facebook blev jag nedringd av kompisar som ville följa med”

– Jag, Stefan ”Trumman” Trumstedt och Peter Cernold fick förtroendet och det ska bli otroligt spännande! Så fort jag postade den glada nyheten på Facebook blev jag nedringd av kompisar som ville följa med, berättar han för Fiskejournalen.

Fisket kommer att bedrivas utanför Bergen, där yrkesfiskare i fjol kunde fylla sin kvot utan större problem. Om vädret blir gynnsamt inleds fisket den 23 augusti och då kommer Ulfs båt att vara redo för extremt tuffa tag.

”Det är viktigt att fiskarna kommer upp så fort som möjligt och vi kommer att satsa allt för att hjälpa forskarna på bästa sätt”

– Akterdäcket ska bli större och kraftiga spöhållare kommer att nedsänkas i relingen. Det är viktigt att fiskarna kommer upp så fort som möjligt och vi kommer att satsa allt för att hjälpa forskarna på bästa sätt, hälsar han.

Hans Hällman