Sportfiskare har flera gånger visat att man är ett generöst släkte, genom flera olika insamlingar för välgörande ändamål. Här är ett exempel från Uppsala, där Pike Brigade "pärlar" för livet. " /> Gäddsällskapet Uppsala Pike Brigade "pärlar" för livet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ett armband som förhoppningsvis ska ge tur – och samtidigt hjälpa cancerdrabbade. Foto: Privat
Gäddsällskapet Uppsala Pike Brigade "pärlar" för livet

Sportfiskare har flera gånger visat att man är ett generöst släkte, genom flera olika insamlingar för välgörande ändamål. Här är ett exempel från Uppsala, där Pike Brigade ”pärlar” för livet.

– Vi som förening har valt som humanitärt projekt att stöda Barncancerfonden. Vi pärlar turarmband till sportfiskare. Först ut är turarmband till gäddfiskare, ”Piker”. Vi skulle egentligen sälja dessa turarmband i vår monter på Communitygatan på Sportfiskemässan, men mässan blev som bekant inställd på grund av Corona, Gäddsällskapet Uppsala Pike Brigades ordförande Niclas Malmqvist.

Uppsala Pike Brigade.

Deras mål är att sälja minst 500 stycken turarmband, och de säljs bland annat via sportfiskebutikerna MÅ-fiske samt Sportfiskepoolen i Uppsala. Allt går oavkortat till Barncancerfonden.

– Vi i Gäddsällskapet känner lite extra för detta projekt i Barncancerfonden, då en av våra medlemmar med familj blivit drabbade. Vi har på nära håll fått följa deras jobbiga tid, med ovisshet som pendlat mellan hopp och förtvivlan som följer i detta. Lyckligtvis så har det gått bra och hoppet vann över förtvivlan, berättar Niclas Malmqvist.

Läs mer om gäddfiske i Fiskejournalen:

Målgång i Mora – efter många pass fick Mattias sin jätte

Relaterad nyhet från din region
6 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta