Sponsrad

Hitta sommarabborren

Björn "Carlo" Karlsson är en inbiten abborrfiskare. Nu lär han ut hur du hittar och fångar abborren under den varma årstiden.

Följ med i fiskespecialisten Björn ”Carlo” Karlssons båt från team Garmin. Carlo lär dig hur du hittar sommarabborren, hur du varierar mellan olika fisketekniker och under vilka tidpunkter du måste ha betet i vattnet.
Björn ”Carlo” Karlsson har en stor erfarenhetsbank att ösa ur. Han har lagt många timmar på sjön och är skicklig på att tolka ekolodsbilden, vilket är en mycket stor hjälp i abborrfisket. Nu har vi mjölkat honom på hans allra bästa råd för hur du med bland annat ekolod, plotter och lite andra knep lyckas med semesterfisket efter abborren.

Garmin Striker är ett mycket kompetent ekolod för en snäll peng. Bakom skärmen gömmer sig funktioner som gör det mycket enklare att lyckas med bland annat sommarfisket efter abborre.

Favoritplatserna för Carlo är generellt ställen där vattnet är satt i rörelse.

Heta fiskeplatser
Först och främst gäller det att känna till den typ av platser som abborren helst rör sig runt under sommaren. Favoritplatserna för Carlo är generellt ställen där vattnet är satt i rörelse. Framförallt strömsatta sund och grynnor som gränsar till djupt vatten är den bästa utgångspunkten att söka abborren. Här trivs den oavsett om det är en insjö eller skärgård och har du ett par platser som stämmer in på denna beskrivning i ditt hemmavatten är du redan en bra bit på väg. Men det finns en till ingrediens som ska till för att dessa platser ska gå från att vara intressanta till att bli riktigt heta. Födotillgång. Som alla rovfiskar är abborren helt beroende av levande föda för sin överlevnad. Småfisk som löja (och ibland även småabborrar) tillhör stapelfödan för abborren och dessa rör sig ofta ytnära under sommaren.

Ett stort stim med löja har tryckts upp i ytan av ett gäng abborrar. Snart flyr småfisken för livet och det kommer att sprätta rejält i ytan!

– Kika efter tecken på aktivitet ute på sjön, både på och under ytan. Ofta ser du de klassiska ringarna i ytfilmen som bildas när småfiskarna bryter vattenspegeln. Ett par polariserande solglasögon är ofta till god hjälp för att upptäcka stim som befinner sig lite längre ned, som annars är svåra att se, berättar Carlo
Hittar du den här typen av fenomen nära grund och strömsatta sund är abborren tveklöst närheten. Är betesfisken dessutom stressad och simmar kors och tvärs, eller kanske till och med hoppar och sprätter i ytan så är jakten i full gång. Du befinner dig då mitt i huggperioden och det är helt klart läge att greppa spöt.

Du befinner dig då mitt i huggperioden och det är helt klart läge att greppa spöt.

En abborre kan aldrig gå utan mat någon längre tid. När du väl hittat ställen i hemmavattnet där betesfisken verkligen trivs kan du åka tillbaka några gånger under en dag och se när det är aktivitet i vattnet. Efter ett tag lär du dig under vilka tider abborren jagar i just ditt vatten. En lärdom som garanterat kommer ge utdelning.

Här är en av Carlos bästa abborrar. Snart ligger det en sådan i din båt!

Ekolodet – en värdefull fiskekompis
I vissa situationer räcker inte ögat hela vägen och då är ekolodet en värdefull fiskekompis. Ekolodet visar dig de friliggande grynnorna som inte syns över ytan och du kan enkelt se stim av betesfisk och abborrar som går en bit under ytan eller långt ned på djupet. Även ett enklare ekolod för bara ett par tusenlappar är ett effektivt hjälpmedel. Många användbara funktioner finns numera i de enklare modellerna. En funktion som är riktigt användbar är möjligheten att spela in egna sjökort, i realtid direkt på skärmen ritas sjökortet upp.

I vissa situationer räcker inte ögat hela vägen och då är ekolodet en värdefull fiskekompis.

I Garmins Striker-serie finns denna möjlighet. Du spelar alltså in hur botten ser ut under tiden du kör båten. På det här sättet avslöjar man bottentopografins alla små oregelbundenheter – varje litet grund, hålor och andra avvikelser. Detta har man givetvis enorm nytta av under fisket.

Lär känna din sjö lika bra som ditt vardagsrum. Garmin Quickdraw Contours ritar upp sjökortet direkt på skärmen. Du behöver bara koncentrera dig på att styra båten.

– Även en mindre avvikelse som en liten djuphåla, på en annars slät botten, kan göra att abborren trivs.

– Även en mindre avvikelse som en liten djuphåla, på en annars slät botten, kan göra att abborren trivs. Hittar du en sådan plats kan du sedan med de inspelade sjökortens hjälp enkelt hitta liknande ställen. Det är ett mycket framgångsrikt sätt att lära känna sitt eget vatten, avslöjar Carlo.
Att sedan lära sig tyda den traditionella så kallade 2D-ekolodsbilden, som visar området från ytan till botten är inte särskilt svårt. Med lite övning och ett par snabba inställningar kommer man långt. ”Känslighet” och ”manuellt djup” är enkelt att ställa in via menyn för att sedan kunna använda ekolodet effektivare i jakten på abborre. Carlo berättar att anledningen till att man inte bara ska använda ”auto-läget” och dess djupskala är att man vill kunna utnyttja hela skärmens bild och på det sättet få ut mest information. Carlo fyller i:

– Är det exempelvis fem meter djupt kan du enkelt ställa in djupet manuellt på sex meter. Autoläget kanske istället hade valt att visa 10 meter och då hade vattenmassan visats på en betydligt mindre del av skärmen, vilket minskar möjligheterna att upptäcka och tyda intressanta ekon under båten. Det andra som är smart att ställa in själv i inställningar är som sagt ”känsligheten” som ofta är ställd för högt i autoläget. Genom att höja eller sänka känsligheten kan man antingen förstärka, eller filtrera bort delar av den information som skärmen visar. Det finns ingen anledning att lodet skall visa varje litet plankton eller luftbubbla som finns i sjön under givaren. Bättre då att sänka känsligheten så att man får en ren bild utan ”brus” som bara lämnar kvar det väsentliga vilket är betefisk, rovfisk och en tydlig bottenstruktur, säger Carlo och pekar på sitt ekolod.

Bättre då att sänka känsligheten så att man får en ren bild utan ”brus”…

Testa själv hur rörig och brusig skärmen blir i ditt vatten med autoläget och skruva sedan ned känsligheten tills du själv känner att bilden är ren och du ser fisk och botten tydligt. Två enkla justeringar i inställningar på detta sätt och du har gjort ekolodet mycket mer användbart i jakten på abborren!

Ett samlat stim med småabborre bredvid ett mindre stim med större fisk. Det är ingen aktivitet i något av stimmen.
Infälld bild: Ett splittrat stim av små tusenbröder där man lätt kan se att det är lite oordning i leden. Ser det ut så här har det med all säkerhet nyss varit jakt -större abborrar har kalasat på mindre artfränder.

Välj rätt bete och metod
När du vet var och hur du ska söka abborren är det dags att omsätta din nyförvärvade kunskap i skarpt läge. Ser du löjor som sprätter i ytan vet du att aktiv rovfisk jagar dem högt upp i vattenkolumnen. Greppa då ett bete som du tar hem ytnära. Det kan vara en liten ettrig vobbler, en spinnare eller en jigg som du vevar hem med korta spinnstopp nära ytan. Då är chansen mycket stor att du snart har abborren vilt kämpande i linänden. Om du däremot inte ser någon aktivitet i ytan, men tror på stället du är på, testar du att fiska av mellanskiktet av vattenmassan och till sist bottennära.

Då är chansen mycket stor att du snart har abborren vilt kämpande i linänden.

– Mellanskiktet fiskar du enkelt av med jigg. Låt jiggen sjunka med sträckt lina från det att den landar på ytan och räkna sekunderna det tar innan linan slaknar och jiggen ligger på botten. Tar det tio sekunder börjar du i nästa kast att veva efter fem sekunder, då vet du att jiggen arbetar i mellanvattnet. Växla mellan att veva några sekunder och låta jiggen sjunka ett par sekunder så håller du dig kring mittenpartiet av vattenmassan och märker med denna teknik om abborren håller till där just nu. Variera med lite småryck och knyck i spöt för att trigga abborren, fastslår Carlo och gestikulerar den klarlagda spöföringen.

Spinnare och gummibeten i olika kulörer och former är vanliga och väl fungerande abborrbeten.
Infälld bild: Rassliga småvobbler med ettrig gång kan definitivt fungera lika bra.

Variera med lite småryck och knyck i spöt för att trigga abborren, fastslår Carlo och gestikulerar den klarlagda spöföringen.

När abborren är inaktiv går den ofta djupare så har du inte fått napp nära ytan eller i mellanskiktet är det botten som gäller. Större individer kan bokstavligen vila på botten gärna sandbotten på ungefär fem till sju meters djup. Då gäller det att försöka väcka dem med en jigg med ett tungt huvud, gärna mellan 15 och 20 gram. Carlo förklarar:

– Kasta ut jiggen som vanligt och låt den sjunka med sträckt lina så att du ser när linan slaknar och jiggen ligger på botten. Arbeta sen med spötoppen fixerad snett uppåt. Veva några tag och låt sedan jiggen åter dunka ned på botten igen. Fortsätt så tills det att jiggen kommer i vertikalt läge under båten. Ha blicken fäst på spötoppen under hemtagningen. Det är ibland enklast att visuellt uppmärksamma försiktiga nafs från inaktiv abborre. Innan du lyfter upp jiggen ovanför ytan, testa gärna slutligen att pimpla jiggen vertikalt ett par gånger på vägen upp till båtkanten för att försöka hetsa nyfikna abborrar som hängt med nere från botten, avslutar Carlo

Sol och värme är abborrväder och mest av allt älskar abborren stabila högtryck. Trivs du ute på sjön, så trivs även abborren.

Storabborre fångad på vindsidan av abborrstället. Rörelser i vattnet hjälper till att samla betesfisken.

Fem stekheta abborrtips från Carlo!

Skjut upp sovmorgonen
Ge din morgon till abborren och slagga skönt i solstolen mitt på dagen istället. När solen går upp skall man redan vara igång. Sena skymningsfisken är ofta också bra. Håll ut tills solen gått ner bakom horisonten.

Ha koll på trycket
Abborren har en sluten simblåsa och är känslig för framförallt sjunkande lufttryck. Ett stabilt lufttryck är att föredra. Särskilt stabila högtryck har varit bäst för Carlos abborrfiske.

Häng på heta hak
Sök abborren på grynnor (gärna angränsande till djupt vatten) och vid strömsatta sund eller uddar. Fiska på sidan där vinden ligger på. Testa även platser med avvikande struktur i vattnet i form av nedfallna träd, risvasar, djuphålor med mera. Sådana platser samlar både betesfisk och abborre.

Spana efter sprätt
Håll koll på varje småsprätt i ytan. Löjor och annan småfisk går gärna ytligt under sommaren och står högt upp på abborrarnas meny. Ser du hoppande och flyende löjor vet du inte bara att det finns abborre, du vet även att den är huggvillig!

Satsa på ett fiskeset
Ett bekvämt sätt att komma igång med sitt abborrfiske, eller att uppgradera från en gammal utrustning, är att köpa ett fiskeset, en så kallad ”combo”. Det finns idag mängder av kvalitativa och prisvärda fiskeset där både spö, rulle och flätlina ingår.  Ett spö som klarar vikter uppåt 20-30 gram är lagom. Satsa inte på det allra billigaste och välj ett märke du känner igen, sen är det bara att börja fiska!

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Fem grymma tips för höstabborre på fluga

De flesta kan nog förstå tjusningen i att fiska den fajtglada abborren på fluga. Men kan det verkligen vara lika effektivt som spinn? Definitivt! Niklas Örtengren delar med sig av sina fem bästa experttips för ett lyckat flugfiske efter abborre på hösten. Niklas har lagt ner mycket tid för att bemästra abborrflugfisket och under 08-abborren

Massivt upprop om yrkesfisket: ”Dra in tillstånden”

Skalvet sprider sig efter avslöjandet om det svenska fiskfusket. Nu går tio tunga aktörer ut med en debattartikel i bland annat Expressen, där de kräver att de pelagiska rättigheterna ska dras in för fartygsägare som systematiskt felrapporterat sina fångster. Förra veckan kom beskedet att EU:s fiskeministrar beslutat om ett fortsatt fiskestopp för östra Östersjötorsken. Men

Akut läge för havsnejonöga – så ska den räddas

En art som funnits i över 400 miljoner år, långt innan dinosauriernas tid, håller på att försvinna i Sverige. Det handlar om havsnejonöga. Nu inleds en räddningsoperation som ska rädda arten. Tidigare i höstas berättade Fiskejournalen om det glädjande fyndet i Åre kommun, då länsstyrelsens personal hittade nejonöga i vattendrag där de inte trodde att

Följde läkarens råd – åkte fast för tjuvfiske

Läkaren rekommenderade den 68-årige mannen att vara mer ute i naturen. Och jodå – han gjorde slag i saken och bestämde sig för att fiska mer. Tyvärr följde han inte rådet att också köpa fiskekort … Att någon åker dit för tjuvfiske med handredskap är visserligen ingen större nyhet att rapportera om, men vi kan

Klart att domen om omstridda Ejforsen överklagas

Någon vattenkraft har inte bedrivits i Ejforsen, Västerdalälven, på över 40 år. Och så ska det förbli, anser både Sportfiskarna och Älvräddarna som bestämt sig för att överklaga en ny dom i Mark- och miljööverdomstolen. Mark- och miljööverdomstolens nya dom kan innebära att det blir en vattenkraftutbyggnad i en skyddad älvsträcka i Västerdalälven, alltså i

Hopp blev flopp – fiasko för fiskvandring i Moälven

Det debatteras flitigt huruvida faunapassager vid kraftverk är bra lösningar för vandrande fisk. Här kommer ett skräckexempel: Vid 20-miljonersprojektet i Moälven i Anundsjö har det bara passerat en enda öring på två år – på grund av ett helt annat kraftverk. Det är SVT Nyheter som uppmärksammar den uppkomna situationen i Moälven, som visar hur ett

Fiskdöd i Ljungan: ”Har aldrig sett något liknande”

Populära Ljungan är i många sportfiskares fokus, både efter beslut om fiskestopp och sjukdomsdrabbade fiskar. Nyligen kom rapporter om att laxen verkar vara på väg uppåt, men däremot vittnas det om väldigt många sjuka öringar. Tätheterna av lax- och havsöringsungar i Ljungan har varit mycket låga de senaste åren, och Havs- och vattenmyndigheten införde i

The New York Times: Ny guldålder för flugfisket

De som drillat fisk med flugspö vet ju redan att det är en av världens roligaste sysselsättningar. Nu utropar till och med The New York Times en ny renässans för flugfisket. ”The chic way to unwind now is fly fishing”. Det konstaterar anrika The New York Times i ett stort reportage kring amerikanarnas livsstil. På

Intelligent djuprigg från Cannon

Skulle du vilja att din djuprigg interagerar med ekolod, telefoner och Fishhawks? Med nya djupriggen Cannon Optimum följer en rad heta nyheter som gör trollingfisket både enklare och roligare. Så här funkar den!   Nya Optimum-riggarna kan trådlöst anslutas till Humminbird GPS/ekolod, Fish Hawk X4D system och mobiltelefoner vilket gör fisket mer effektivt än vad

Sensationellt fynd i fjällen – långväga lax tillbaka

Fiskevårdarna trodde knappt sina ögon – men det var faktiskt en livs levande laxhanne på 92 centimeter som de stötte på 35 mil från kusten, högt uppe i Laisälven. Det var Daniel Holmqvist, fiskekonsulent i Ume-Vindelälvens fiskeråd, och några andra fiskevårdare som gjorde det sensationella fyndet i fjällen, ovanför Björkliden i Arjeplogs kommun. Visserligen har

Annonser

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...