Människans hjärna har stora likheter med hjärnan hos fisken nejonöga. Den upptäckten levereras nu från svenska forskare på Karolinska institutet. Dessutom kommer det besked om stora insatser för att skydda havsnejonögat. " /> Hoppsan – nejonögats hjärna liknar människans | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Havsnejonöga. Fotograf Nils Ljunggren
Hoppsan – nejonögats hjärna liknar människans

Människans hjärna har stora likheter med hjärnan hos fisken nejonöga. Den upptäckten levereras nu från svenska forskare på Karolinska institutet. Dessutom kommer det besked om stora insatser för att skydda havsnejonögat.

Det är måhända ett ämne ett periferin för oss sportfiskare, men eftersom nejonöga är aktuell ur flera aspekter just nu så lyfter vi gärna dess speciella egenskaper. Bland annat gjordes upptäckten i höstas att den fanns i bäckar i trakterna av Åre, vilket var ett glädjebesked för länsstyrelsens personal.

Nu kommer också beskedet att Havs- och vattenmyndigheten ska genomföra en satsning för att rädda havsnejonögats lekmiljöer i de halländska vattendragen. Fiskejournalen har tidigare berättat att urtidsfisken havsnejonöga är akut hotad, och att det enligt den senaste uppskattningen finns färre än 100 individer kvar på den svenska västkusten.

Nejonöga har nu gett forskarna nya ledtrådar kring människans hjärna.

”Grunden för människans hjärna ligger över 500 miljoner år bakåt i tiden, vilket är långt tidigare än vad man förut trott. Fisken nejonöga har gett oss ny kunskap. Tänk dig en T-Ford som sedan blivit en Ferrari. Det är stora skillnader, men grunden är i stort sett densamma”.

Så beskriver forskningsledare Sten Grillner, professor i neurofysiologi vid Karolinska institutet upptäckten som visar att människans hjärna har stora likheter med hjärnan hos fisken nejonöga.

Det har antagits att människans hjärna utvecklats från däggdjur, och att det hände för ungefär 200 miljoner år sedan. Vad forskarna vid Karolinska institutet nu sett är att grundfunktionerna i vår hjärnbark återfinns hos fisken nejonöga. Ett djur som funnits i över 500 miljoner år.

– Det betyder att väldigt tidigt fanns en grundplan för hur nervsystemet skulle organiseras som sedan har utvecklats under evolutionen, och att det inte skett framförallt hos däggdjur som man trott fram till nyligen, säger Sten Grillner till SVT.

Här kan du se hela inslaget om nejonögat och upptäckten.

Läs även om detta grepp för att skydda vild fisk:

Nytt grepp: Sätt tillbaka vilda öringen och vinn ett pris

Relaterad nyhet från din region
36 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta