Har du åsikter kring yrkesfisket i Sverige – och hur det bör bedrivas? Då hoppas vi att du anmält dig till landets första nationella yrkesfiskekonferens. Den äger rum i Karlstad mellan 31 januari–1 februari. " /> Hur ska yrkesfisket bedrivas? Konferens kan visa vägen! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nu är det dags för den första nationella yrkesfiskekonferensen.
Hur ska yrkesfisket bedrivas? Konferens kan visa vägen!

Har du åsikter kring yrkesfisket i Sverige – och hur det bör bedrivas? Då hoppas vi att du anmält dig till landets första nationella yrkesfiskekonferens. Den äger rum i Karlstad mellan 31 januari–1 februari.

Konferensen arrangeras alltså för första gången på Congress Culture Center, och syftet med den är att föra samman olika aktörer inom yrkesfiskenäringen med myndigheter, akademi och intresseorganisationer för att diskutera aktuella utmaningar och hur man tillsammans kan arbeta för att stärka och utveckla näringen. Temat för konferensen är ”Värdeskapande och innovation – Hur skapar vi ökat värde, ekonomiskt och socialt, från befintliga och framtida resurser”.

Arrangörer är Länsstyrelsen Värmland, Jordbruksverket och Landsbygdsnätverket.

Läs om nya regler för yrkesfisket:

Klart med lag mot överfiske – kan bli vägledande

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta