" /> Josefine slår till igen! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Josefines med sin megagädda på 121 centimeter. Foto: Josefine Kuusisto
Josefine slår till igen!

För ett år sedan inledde Josefine Kuusisto issäsongen med en enorm gädda på 123 centimeter. I går visade hon att takterna sitter i. Ett försiktigt hugg följdes upp av flera vilda rusningar och till slut kunde hon lyfta upp en präktig pjäs på 121 centimeter och 13,9 kilo!

Gårdagen inleddes segt för Josefine och allt tydde på att det skulle bli en svårfiskad dag. Passets andra fäll kom mitt på dagen efter att en pelagiskt placerade mört attackerades ett par meter under isen. Linan stod helt still när Josefine kom fram till hålet.

”plötsligt blev det riktigt tungt och den stack iväg i en vild rusning”

– Jag kände lite lätt på linan och märkte att det var tungt. Sedan började linan rulla ut i snabbt takt och då satte jag mothugget. Till en början kändes fisken inte så stor, men plötsligt blev det riktigt tungt och den stack iväg i en vild rusning. Flera rusningar följde och jag fick sätta hård press för att få in lite linan. Men till slut var fisken under hålet och kunde landas. Efter en snabb mätning och vägning fick den simma tillbaka. Gäddan var 121 centimeter lång, vägde 13,9 kilo och hade en omkrets på 59 centimeter. Äntligen släppte det efter alla bompass. Det visar att allt slit lönar sig!

”allt slit lönar sig!”

[allergallery id=”53839″]

Vi tackar för rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk. Den var bara två centimeter kortare än fjolårets megafångst på 123 centimeter. Snacka om snygg uppföljning!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta