Fiskelängtan är uppenbarligen stor hos vissa. Knappt hann de utplanterade fiskarna i Stockholms ström landa i vattnet innan några ville plocka upp dem igen – vilket inte är lagligt. " /> Kunde inte hålla sig – tjuvfiskade efter utsättning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Foto: Michael Paszkowski
Kunde inte hålla sig – tjuvfiskade efter utsättning

Fiskelängtan är uppenbarligen stor hos vissa. Knappt hann de utplanterade fiskarna i Stockholms ström landa i vattnet innan några ville plocka upp dem igen – vilket inte är lagligt.

Fiskejournalen berättade tidigare i veckan om det traditionella fisksläppet i Stockholm, där 30 000 fiskar planteras ut i strömmen till många sportfiskares förtjusning. Det hela ägde rum på måndagen, och redan på tisdagen blev frestelsen för stor för vissa. Polisen fick nämligen samtal från allmänheten att flera personer stod och håvade in den utsatta småfisken, vilket enligt lag är förbjudet. Reglerna som gäller är minst 60 centimeter för lax och minst 50 centimeter för havsöring.

Hur stor mängd fisk som hann plockas upp kan polisen inte svara på, men fyra personer identifierades av polisen och är nu misstänkta för brott mot fiskelagstiftningen, uppger Mitti.se

Här kan du däremot fiska helt fritt:

Makrillen har redan anlänt – så fångar du den!

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta