Överblivna mediciner ska lämnas på Apoteket – inte spolas ner i toaletten. (Foto: MagazineArt/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License) Överblivna mediciner ska lämnas på Apoteket – inte spolas ner i toaletten. (Foto: MagazineArt/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)[/caption] " /> Läkemedel hotar fiskar och sjöar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Läkemedel hotar fiskar och sjöar
Överblivna mediciner ska lämnas på Apoteket – inte spolas ner i toaletten. (Foto: MagazineArt/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Överblivna mediciner ska lämnas på Apoteket – inte spolas ner i toaletten. (Foto: MagazineArt/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Enligt Supermiljöbloggen visar ny forskning att hormonbaserade läkemedel som läcker ut i sjöar och vattendrag via våra reningssystem, får större konsekvens än man tidigare anat. Det får i sin tur fiskpopulationer att minska drastiskt.
Fiskejournalen har tidigare skrivit om konsekvenser av läkemedel som spolas ner i toaletten och sedan läcker ut i åar och sjöar. Mycket tyder nu på att följderna är betydligt allvarligare än exempelvis abborrar som beter sig like märkligt.
Kathryn Arnold, från University of York, ser ett direkt samband med minskad biologisk mångfald och utsläppen.
Supermiljöbloggen menar att hälften av världens djur- och växtliv försvunnit de senaste 40 åren. I sjöar med höga halter av hormonella läkemedel har över 75 procent av djurlivet dött ut.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta