Nej, det är inte hållbart i längden. Länsstyrelsen i Halland svarar nu på kritiken om de miljoner ålar som flygs till Sverige för att sättas ut i våra vatten. " /> Länsstyrelsen svarar på kritik mot importerade "flygålar" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Är ålen på väg att återhämta sig? Foto: Jennie Strömquist, Havs- och vattenmyndigheten.
Länsstyrelsen svarar på kritik mot importerade ”flygålar”

Nej, det är inte hållbart i längden. Länsstyrelsen i Halland svarar nu på kritiken om de miljoner ålar som flygs till Sverige för att sättas ut i våra vatten.

 

Erika Axelsson, länsfiskekonsulent i Halland.

Fiskejournalen har tidigare berättat om att biologen Ingemar Alenäs dömer ut modellen med att flyga ålar till Sverige, och att myndigheterna och kraftverksbolagen i stället borde se till att öppna vandringsvägar för ålen.

Och han får visst medhåll från Länsstyrelsen i Halland, som är en aktör i utsättningarna av de engelska ”flygålarna”.

– Visst har Ingemar en poäng. Det är ingen långsiktigt hållbar lösning att flytta och sätta ut ål, men det är en av de åtgärder som antagits i den svenska ålförvaltningsplanen och som vi skyldiga att genomföra. Det finns även krav om utsättning av ål i vissa vattendomar, säger länsfiskekonsulenten Erika Axelsson.

Hon hänvisar till att vissa vattendomar begränsar möjligheten att skapa bästa förutsättningar för ålbeståndet, och att utsättningar är en del av alla de villkor som finns och som måste uppfyllas i väntan på omprövning. Även Erika Axelsson hoppas på fler fria vandringsvägar och bättre kunskap om ålen.

– Det kommer ju en nationell plan för omprövning av vattenkraften nu, där vattenkraften ska miljöanpassas, och förhoppningsvis innebär det bättre och kanske fler fria vandringsvägar för ålen, konstaterar hon.

Däremot kan det i sämsta fall dröja 10–15 år till innan aktuella vatten ska upp till prövning, och vem vet hur statusen för ålen ser ut då?

Frågan är vad Länsstyrelsen och andra myndigheter kan göra under tiden?

Erika Axelssons tre önskemål för ålens närmaste framtid ser ut så här:

1) Lösningar för att underlätta ålens nedströmspassage förbi kraftverk.

2) Mer kunskap om ålens biologi.

3) Bättre handelskontroll för att förhindra olaglig handel med ål.

– Dessutom ser jag detta som ett internationellt ansvar, eftersom det är samma ålbestånd som rör sig förbi många länder, konstaterar Erika Axelsson.

Läs om fiskestoppet på ål:

Tre månaders stopp – men räcker det verkligen för ålen?

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta