Sportfiskare är experter på att praktisera social distansering, eftersom vi sällan vill trängas vid ett vatten. I år blir det extra aktuellt med tanke på coronadirektiven, där många får ställa in sina planerade fiskeäventyr. " /> Lite folk och mycket fisk – här är norra "hemesterlistan" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Du behöver inte umgås med andra fiskare – om du inte själv vill ...
Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Sportfiskare är experter på att praktisera social distansering, eftersom vi sällan vill trängas vid ett vatten. I år blir det extra aktuellt med tanke på coronadirektiven, där många får ställa in sina planerade fiskeäventyr.

Även om direktiven kring utlandsresor kommer att se annorlunda ut om några månader, så kan det redan nu vara läge att ställa in sig på en ”hemester”. Tack och lov finns det fiskevatten så att det räcker åt alla, och många där det knappt doppas en krok under större delen av året.

Fiskejournalen bjuder här på 5 tips i norra Sverige, där det vanligtvis brukar vara mycket fisk och lite folk, så får vi naturligtvis hoppas att inte alla väljer samma så att det blir trängsel av den anledningen …

1) Frostviken och Vildmarksvägen. Från Gäddede och norrut finns det flera vägnära vatten med bra fiske. Stora Blåsjön är ett exempel, där det också går att boka fiske i de vackra Leipiktjärnarna via Blåsjöns fjällcamp.

2) Hotagen/Valsjöbyn. Här finns det definitivt plats för många, och på Hotagenkortet ingår det exempelvis 100 vatten, både vägnära och fjällfiske. Familjevänligt, och även skapligt abborre- och gäddfiske.

3) Härjedalen är landets minsta landskap rent befolkningsmässigt, med omkring 10 000 invånare på drygt 12 000 kvadratkilometer. Behöver vi säga mer? Tännäs och Rogenområdet är utmärkta utgångspunkter, med fiskevatten i världsklass.

4) Pajala kommun är redan en välkänd pärla för sportfiskare, bland annat för att det finns fem orörda älvar där. Nästan 700 sjöar och 1150 kilometer laxförande vattendrag, borde innebära att den som vill vara ensam får vara det …

5) Sorsele kommun. Visst, här brukar det inte vara brist på fisketurister, eftersom många redan kommer till främst Ammarnäs för att jaga storöring och grov harr, men utanför de ”svarta pisterna” så finns det enormt mycket vatten att upptäcka. Laisälven, Gargån, Harrträsket … ja listan kan göras lång.

Missa inte heller vår guide för rastlösa sportfiskare:

Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta