Bor du i trakterna av Skellefteå? Är du en vass pimpelfiskare? Om svaret på dessa två frågor är ja så är du eftersökt. Skellefteå kommun söker nämligen fiskare som kan hjälpa till med forskning. " /> Pigga pimpelfiskare sökes för att kartlägga harren | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nu söker Skellefteå kommun vassa harrfiskare. Foto: Kristian Rantala
Pigga pimpelfiskare sökes för att kartlägga harren

Bor du i trakterna av Skellefteå? Är du en vass pimpelfiskare? Om svaret på dessa två frågor är ja så är du eftersökt. Skellefteå kommun söker nämligen fiskare som kan hjälpa till med forskning.

Skellefteå kommun är nämligen delaktig i ett projekt som ska öka kunskapen om den havslekande harren. Även Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten medverkar i projektet, och nu söker de ett antal pimpelfiskare som fiskar harr efter Skellefteås kust, för hjälp med att samla in DNA.

”I dag har havslekande harr endast kunnat konstateras på en plats i vardera län. Vi är dock övertygande om att det förekommer på fler platser. Förutom att försöka lokalisera rom och harryngel på kusten är en del i projektet att kartlägga genetiska skillnader mellan harrpopulationer beroende på var de uppehåller sig och leker”, meddelar de på sin Facebooksida.

Länsstyrelsen tillhandahåller utrustning och instruktioner för DNA-provtagning, samt går igenom med dig hur det ska göras. Fisken kan återutsättas efter provtagningen. Om du är intresserad av att vara en del i detta så skicka Fiske – Skellefteå kommun ett PM på Facebook här!

Läs om hur du fångar harren:

Härliga harren är här: Experternas 3 bästa tips

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta