Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige
Räkna med att räknas – pimpelfiskare ska inventeras

Svenska pimpelfiskare som föredrar att vara ensamma bör kanske hålla sig inomhus framöver – åtminstone om du bor längs Västerbottenkusten. SLU Aqua ska nämligen göra en omfattande flyginventering av pimpelfiskare i norr – dock med ett gott syfte.

Det handlar inte om en tillsynsoperation, utan snarare om en kartläggning. SLU Aqua vill helt enkelt skaffa sig ett större grepp om pimpelfisket längs Norrlandskusten. Är den typen av fiske värt något? Och vad för fiskar fångas, var fångas de och hur mycket? Många frågor, men så få svar, konstaterar SLU Aqua.

”Under februari och mars kommer vi därför, i samarbete med Frivilliga flygkåren, att flyginventera pimpelfiskare längs kusten i Västerbotten. Dessutom skickar vi ut personal på isarna i uppdrag att intervjua fiskare om deras fångster, fiskevanor och syn på pimpelfiskets tjusning med mera”, skriver de på sin Facebook.

Annons

Informationen som SLU Aqua får in är viktig för att kunna upplysa myndigheter och beslutsfattare om kustfiskens betydelse som ekosystemtjänst, och nödvändig för att de ska kunna förvalta fiskresurserna på bästa sätt.

För mer information kontakta: Stefan Larsson, SLU Aqua, Kustlaboratoriet i Öregrund. Telefon: 010-478 41 81, 072-216 51 61 eller mail: stefan.larsson@slu.se

Du har väl inte missat detta?

Det sjukaste isfisket någonsin

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta