Musselodling i Östersjön – är det bara slöseri med resurser eller en miljöförbättrande verksamhet? Slutsatserna har varit splittrade, men en rapport från SLU visar att det kan vara en riktigt bra åtgärd, även för fiskbestånden. " /> Rapport visar: Östersjön mår visst bra av musselodling | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nyskördade musslor. Foto: Lena Tasse, SLU, Region Östergötland
Rapport visar: Östersjön mår visst bra av musselodling

Musselodling i Östersjön – är det bara slöseri med resurser eller en miljöförbättrande verksamhet? Slutsatserna har varit splittrade, men en rapport från SLU visar att det kan vara en riktigt bra åtgärd, även för fiskbestånden.

Odling av musslor är ett sätt att rena den övergödda Östersjön och återföra näring till matproduktionen på land. Tidigare rapporter har dömt ut just musselodlingar som ineffektiva. En rapport från Sveriges lantbruksuniversitet hävdar dock att musselodling kan vara en både viktig och kostnadseffektiv åtgärd i Östersjön. Bakgrunden till de nya rekommendationerna bottnar i ny teknik, som helt enkelt kan ge betydligt större skördar.

Försöksodlingar med ny teknik för små musslor i Stockholms skärgård och i S:t Annas skärgård har gett 3–4 gånger större skördar än de som uppnåtts i äldre studier. Dessutom visar de nya resultaten att produktionskostnaden, och därmed kostnaden för återvunnet fosfor och kväve, i enskilda odlingar närmar sig den i saltvatten, skriver SLU på sin hemsida.

– Projekten visar även något annat viktigt, nämligen att vi kan nå en betydande produktion ända upp till Norrtälje och i inre vikar nära fastlandet. Härigenom kan den välkända effekten av musselodling – att musslorna filtrerar bort partiklar, vilket i sin tur ger klarare vatten och ökat siktdjup – också komma innerskärgårdens lek- och yngelplatser för fisk tillgodo, säger Anders Kiessling som är professor på SLU.

Läs mer om slutsatserna på SLU:s hemsida.

Läs även om storspiggens påverkan på Östersjöns fiskbestånd:

Storspigg vinner mark – på andra fiskars bekostnad

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta