Italienaren Enrico Pini är en sann inspiratör när det handlar om flugfiske efter gädda. Såklart måste vi rapportera om hans senaste bedrift – en gädda på hela 134 centimeter! " /> Se när flugornas herre levererar ny monstergädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Enrico Pini med 134 centimeter lång gädda. Foto: Privat
Se när flugornas herre levererar ny monstergädda

Italienaren Enrico Pini är en sann inspiratör när det handlar om flugfiske efter gädda. Såklart måste vi rapportera om hans senaste bedrift – en gädda på hela 134 centimeter!

Fiskejournalen har berättat om guiden Enrico Pini flera gånger, bland annat i samband med att han fångade en gädda på 18,4 med flugspö i det sydengelska vattnet Chew Valley. Den gäddan mätte 116 centimeter – vilket är betydligt kortare än hans senaste skalp.

Det var under en guidning vid sjön Cenrto Cadore i slutet av augusti som Enrico lurade en närmast episk bjässe med flugspöt. Enrico beskriver kampen som dramatisk men ganska snabbt, det var först när fisken låg i fångstnätet som den insåg allvaret och exploderade. Det smått chockade sällskapet lyckades dock mäta gäddan under någorlunda kontrollerade former, och även filma återutsättningen.

– En otrolig gädda, omöjlig att föreställa sig, summerade Enrico när han själv berättade om händelsen på sin Facebook.

Enrico berättar att detta var hans andra gädda över drömgränsen 130 centimeter, och vi får nog gräva djupt i historien innan vi hittar ett liknande exemplar som fångats med flugspö.

Här nedan ser du bjässen i all sin prakt när den släpps tillbaka efter mätning och fotografering:

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta