Fiskevårdarna trodde knappt sina ögon – men det var faktiskt en livs levande laxhanne på 92 centimeter som de stötte på 35 mil från kusten, högt uppe i Laisälven. " />
Annons
Sensationellt fynd i fjällen – långväga lax tillbaka | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Laxlycka i Laisälven, Stig Westbergh från Vindelälvens Fiskevårdsområde, Daniel Holmqvist, Ume-Vindelälvens fiskeråd, och Daniel Palm från SLU. Foto: Privat
Sensationellt fynd i fjällen – långväga lax tillbaka

Fiskevårdarna trodde knappt sina ögon – men det var faktiskt en livs levande laxhanne på 92 centimeter som de stötte på 35 mil från kusten, högt uppe i Laisälven.

Det var Daniel Holmqvist, fiskekonsulent i Ume-Vindelälvens fiskeråd, och några andra fiskevårdare som gjorde det sensationella fyndet i fjällen, ovanför Björkliden i Arjeplogs kommun. Visserligen har det en gång i tiden funnits lax i övre Laisälven, men den har lyst med sin frånvaro under lång tid.

– Det är spektakulärt att hitta lax så här högt upp. Dels så har den haft svårt att ta sig förbi kraftverket i Stornorrfors, och den har även varit drabbad av överfiske. Det har varit väldigt magra återvandringar under lång tid, och den har egentligen inte haft någon anledning att leta sig uppåt, säger Daniel Holmqvist till Fiskejournalen.

Det var med andra ord en bonusfisk utöver det vanliga som dök upp under deras elfiske, där de även träffade på en ung laxhybrid. Laxhannen mätte 92 centimeter, och har alltså simmat 35 mil från kusten via Vindelälven och Laisälvens nedre delar. Nu hoppas de att laxen ska hitta en hona, och bidra till att beståndet återetablerar sig i älvens övre delar.

– I dag kan man väl säga att laxen tydligt återetablerat sig i Laisälven på sträckan Gargesonforsen-sammanflödet med nedre Gautsträsk, och även Vindelälven är ett otroligt bra habitat för laxen, konstaterar Daniel Holmqvist som hoppas att laxen får vara ifred för både sjukdomar och överfiske.

Läs om fler goda nyheter:

Spana in – storöringen är tillbaka i Döderhultsbäcken

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Är du också en fena på flugfiske? Anmäl dig då till SM! Foto: Anders Lundin
SM i flugfiske blir av – hög tid att anmäla sig

2020 är de inställda evenemangens år, men fiske tillhör de sysselsättningar som oftast går utmärkt att utöva trots Covid-19. SM i flugfiske kommer att genomföras som planerat, och det finns ännu tid att anmäla sig.

Svenska mästerskapen kommer att äga rum på tre olika skådeplatser mellan 2–4 oktober, nämligen Kolbäcksgropen (båtfiske) och Sörqvarnsforsen (strömfiske) i Hallstahammars kommun samt Ljusvattnet (landfiske) i Surahammars kommun.

Arrangörsklubb är SFK Atletfiskarna, och tillsammans med Sportfiskarna så hälsar de att det är hög tid att anmäla sig om du inte redan gjort det.
De första 30 anmälda erhåller en plats och därefter erhåller man plats som reserv. Sista anmälningsdag är måndag 28 september, meddelar Sportfiskarna på sin hemsida.

Du kanske även gillar detta