Fiskodlingen i Ströms Vattudal har genom åren blivit en följetong, där incidenterna avlöser varandra. Jordbruksverket har nu beslutat att all fisk måste slaktas, eftersom regnbåge har testats positivt för sjukdomen BKD. " /> Sjukdom vid kritiserad odling igen – måste slakta all fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Fiskodlingen vid Äspnäs har drabbats av sjukdom och måste slakta all fisk. Här en bild från den stora rymningen från odlingen 2018. Foto: Privat
Sjukdom vid kritiserad odling igen – måste slakta all fisk

Fiskodlingen i Ströms Vattudal har genom åren blivit en följetong, där incidenterna avlöser varandra. Jordbruksverket har nu beslutat att all fisk måste slaktas, eftersom regnbåge har testats positivt för sjukdomen BKD.

Fiskejournalen skrev senast om Vattudalens Fisk AB 2018 i samband med att tusentals regnbågar rymde från deras odling vid Äspnäs. Även under 2014 drabbades fiskodlingen av ett BKD-utbrott, varpå fisken fick avlivas och anläggningen saneras. Misstankar fanns då att även vild fisk i Ströms Vattudal hade smittats av bakteriesjukdomen BKD.

Under hösten konstaterades det alltså att odlingen drabbats igen, och återigen väntar slakt och sanering efter direktiv från Jordbruksverket.

– Sanering innebär att utrustning ska saneras både mekaniskt och kemiskt, det vill säga med högtryckstvätt och desinfektionsmedel. Därefter ska ingen fisk bogseras till Äspnäs för tillväxt under en månad innan saneringsuppgiften anses vara utförd, säger en talesperson för Vattudalens Fisk till Jämtlands Tidning.

Tömningen av anläggningen beräknas komma igång efter islossningen, och företaget meddelar att de kommer att vara igång som vanligt med verksamheten när arbetet är slutfört.

Läs om fler dystra rapporter från Ströms Vattudal:

https://www.fiskejournalen.se/skrackrapport-mytomspunnen-stororing-nara-utrotning/

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta