Det var glest mellan delegaterna när EU skulle rösta om fortsatt fiske i det ockuperade Västsahara. (Foto: European Union 2013 EP ) Det var glest mellan delegaterna när EU skulle rösta om fortsatt fiske i det ockuperade Västsahara. (Foto: European Union 2013 EP )[/caption] " /> Pinsam omröstning i EU | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Pinsam omröstning i EU
Det var glest mellan delegaterna när EU skulle rösta om fortsatt fiske i det ockuperade Västsahara. (Foto: European Union 2013 EP )

Det var glest mellan delegaterna när EU skulle rösta om fortsatt fiske i det ockuperade Västsahara. (Foto: European Union 2013 EP )

Förra veckan berättade vi hur moderaten Gunnar Hökmark tryckte på fel knapp vid två omröstningar i EU. Följden blev att han röstade ja till bottentrålning i djuphavsområden och fortsatt fiske utanför ockuperade Västsahara. Nu kan Fiskejournalen berätta att ett flertal svenska politiker inte röstade alls i den senare av de två. Detta på grund av en trasig ringklocka…
Tisdag den 10 december var det dags att besluta om fortsatt fiskeavtal med Marocko i havet utanför Västsahara. När räkning genomfördes fanns inga röster från varken Isabella Lövin (MP) eller Christofer Fjellner (M), trots att de båda har en tydlig ståndpunkt i frågan. Anledningen var att den ringklocka som gör delegaterna uppmärksamma på att omröstningen startar – var ur funktion. Enligt Isabella Lövins presschef Axel Naver, blev påföljden att drygt 170 delegater inte hann in i tid.
Enligt Lövin anlände hon till sin plats i kammaren precis innan omröstningen om Marocko, men hann inte få röstkortet att fungera i röstmaskinen.
– Olyckligt nog beslutade talmannen att starta voteringen ändå, säger Naver till Fiskejournalen.
Han medger att det är varje delegats ansvar att vara på plats och beklagar att olyckliga omständigheter ställde till det.
Missa inte notisen om Gunnar Hökmarks felröstning.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta