Leif Krause tillhör landets absolut mest meriterade sportfiskare. När han rapporterar sitt livs roligaste abborrfiske så är det dags att ta fram anteckningsblocket. " /> Kung Krauses bästa och roligaste abborrfiske någonsin | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Leif Krause med karpen Luna, som blev finalen på ett magiskt pass. Foto: Privat
Kung Krauses bästa och roligaste abborrfiske någonsin

Leif Krause tillhör landets absolut mest meriterade sportfiskare. När han rapporterar sitt livs roligaste abborrfiske så är det dags att ta fram anteckningsblocket.

Leif Krause ligger ständigt i topp i Svenska Specimentävlingen, och är den enda i Sverige som lyckats fånga 70 olika arter över storfiskevikt. Nyligen upplevde han sitt bästa abborrfiske någonsin, och då blir vi naturligtvis nyfikna på resultatet.

Kung Krause.

– Det var ett otroligt kul abborrfiske jag hade, det bästa och roligaste någonsin för min del skulle jag säga även om det fattas över 6 hekto till pb. Man får nypa sig i armen … Topp fem var 2240 gram, 2130 gram, 2070 gram, 2040 gram och 1980 gram. Jag tror att det blev 17 stycken över 1,6 kilo, berättar Leif Krause.

Fiskejournalen passar därför på att be honom om sina tre bästa tips för vårens storabborrar.

1) Abborren kan vara lynnig, även om du är på rätt plats. Experimentera med olika beten, riggningar, hastighet och gärna mellan artificiella och naturliga beten. Ibland funkar bara det ena, för att i nästa stund eller tillfälle vara något helt annat som triggar till hugg.

2) Abborren är som bekant en stimfisk. Även stora individer går ofta i grupper. Fortsätt att nöta om du fått eller haft kontakt med bra fisk, nästan alltid finns där fler i ungefär samma kaliber.

3) Fiska aktivt tills de produktiva fläckarna för dagen lokaliserats. Det behöver inte nödvändigtvis vara bäst ”idag där det var bäst igår”.

Vi tackar Leif för den vägvisningen, och uppmuntrar er att läsa om den största svenska fångade abborren hittills 2020 här nedan:

Etta på svensktoppen i år – ”fotografen” fick sin drömfisk

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta