Tiotusentals svenska sportfiskare åker varje år till Norge på semestern, för att antingen fiska i havet eller i laxälvar. Nu kan de få tänka om. Gränserna kan nämligen vara stängda hela sommaren. " /> Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren

Tiotusentals svenska sportfiskare åker varje år till Norge på semestern, för att antingen fiska i havet eller i laxälvar. Nu kan de få tänka om. Gränserna kan nämligen vara stängda hela sommaren.

Det är väntans tider för många med anledning av coronavirusets härjningar. Många har redan fått ställa in sina utlandsresor, och Fiskejournalen har tidigare skrivit om hur fiskecamper och guider i Norge drabbas hårt sedan gränsen stängdes och tillflödet av kunder minskade dramatiskt. Nu kan även de svenskar som bokat in resor senare delen av sommaren få styra om sina planer.

Norge har nämligen ansökt hos EU om att kunna förlänga kontrollerna 90 dagar efter den 15 maj, dit stängningen sträcker sig nu. Det innebär, om planerna verkställs, att det kommer att vara inresestopp i landet till åtminstone mitten av augusti.

Fiskejournalen uppmanar er inte att avboka resor, åtminstone inte förrän det är absolut nödvändigt, men det kan vara läge att göra en reservplan. Här nedan tipsar vi om fiske på svensk ”hemmaplan”.

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Relaterad nyhet från din region
13 minuter sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta