Stoppa det storskaliga trålfisket i Östersjön tills dess att konsekvenserna av de rapporterade uppgifterna utretts. Det kravet kommer nu från Sportfiskarna efter avslöjandet om att svenska trålare lämnat felaktiga siffror om sina fångster. " /> Sportfiskarna fördömer trålfusket – kräver stopp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Har Havs- och vattenmyndigheten känt till sifferfusket utan att agera? frågar sig Sportfiskarna. Foto: Kustbevakningen
Sportfiskarna fördömer trålfusket – kräver stopp

Stoppa det storskaliga trålfisket i Östersjön tills dess att konsekvenserna av de rapporterade uppgifterna utretts. Det kravet kommer nu från Sportfiskarna efter avslöjandet om att svenska trålare lämnat felaktiga siffror om sina fångster.

Det var under måndagen som radioprogrammet Kaliber kom med avslöjandet kring kontroller av svenska trålare, där det uppdagades att ungefär hälften uppgivit felaktiga fångster till danska kontrollanter. Läs Fiskejournalens artikel här!

Reaktionen från Sportfiskarna lät inte vänta på sig, och tillsammans med PO Kustfiskarna Bottenhavet går de ut med ett fördömande. De ifrågasätter också Havs- och vattenmyndighetens agerande i frågan, eftersom de verkar ha varit medveten om problemet under flera år.

– Det är att spela rysk roulette med Östersjöns ekosystem om den vetenskapliga rådgivningen vilar på felaktig grund. Om det som rapporteras idag varit känt för myndigheten utan att de agerat är det en skandal, säger Sten Frohm, generalsekreterare, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

De kräver nu kraftfulla åtgärder för att skydda fiskbestånden och balansen i Östersjön.

1) Det storskaliga trålfisket i Östersjön måste omedelbart stoppas till dess konsekvenserna av de rapporterade uppgifterna utretts.

2) Regeringen måste snarast begära in en redogörelse från Havs- och vattenmyndigheten om hur ett till synes systematiskt fusk har kunnat pågå utan att myndigheten agerat.

3) Det behövs en översyn av hela fiskeripolitiken och en diskussion om hur fiskresursen ska utnyttjas i framtiden. Vi anser att fiskresursen i första hand ska utnyttjas för ett småskaligt yrkesfiske, sportfisketurism och sportfiske och som en bas för uthållig landsbygdsutveckling.

Läs om fiskevård i Fiskejournalen:

Glädjebeskedet: 100 miljoner kronor till vattenrestaurering

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta