Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Statkraft polisanmäls

Kommer Statkraft att bygga en fiskväg förbi sin anläggning i Laholm – nu när de har blivit polisanmälda?

Bilder på blodiga laxar som stångar mot Statkrafts betongfundament i Laholm har upprört många. Även besökare på plats har reagerat starkt. Nu polisanmäler en privatperson Statkraft för brott mot miljöbalken.
Lagans laxar fortsätter att engagera. Det började med en webbfilm som tidningen Hallandsposten publicerade på sin webbsida i början av november. Filmen lockade fler nyfikna människor till Statkrafts anläggning. Samtidigt har ilskna kommentarer avlöst varandra på Internet. Till slut gjorde Statkraft ett försök att spola bort laxarna, men resultatet blev inte vad man hoppats på.
Enligt Hallandsposten har nu en privatperson anmält Statkraft för brott mot miljöbalken. Vi har utan framgång försökt nå företrädare från Statkraft för en kommentar.
Här kan du se filmen.
Vill du engagera dig för laxen i Lagan? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta