Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder. Och det finns inte heller några fel tidpunkter – bara fel metoder. Fråga bara gösfiskaren Tommy Blomander från Hjältevad, som gärna lurar de stora fiskarna när de andra gått hem. " /> Tommy Blomanders ljusskygga verksamhet ger jättegösar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander med sin gös på 9.4 kilo som var 97 centimeter lång.
Tommy Blomanders ljusskygga verksamhet ger jättegösar

Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder. Och det finns inte heller några fel tidpunkter – bara fel metoder. Fråga bara gösfiskaren Tommy Blomander från Hjältevad, som gärna lurar de stora fiskarna när de andra gått hem.

Ni som följer fiskeflödena på sociala medier har säkert sett Tommy Blomander posera med någon jättegös. Faktum är att han poserar med jättegösar häpnadsväckande ofta. Dessutom brukar han bjuda på lite extra krydda, eftersom han gillar att filma händelseförloppen genom ekolodets livescope. I slutet av oktober var han exempelvis ute med sin kajak och fångade en bjässe på 9.4 kilo och 97 centimeter, som han dokumenterade via livescope.

– Det är väldigt roligt med livescope. Det syns till och med hur fisken öppnar munnen när den hugger, säger Tommy Blomander till Fiskejournalen.

Under söndagen 4 november hade han återigen ett minnesvärt fiske, då det blev en ny supersize-gös i håven.

– Fisket var trögt, men när jag kom in i mörkret så vaknade gösarna till. Då lyckades jag få fyrs stycken över 5 kilo och med en fin topp på 8,7 kg och 93 cm. Betet för dagen en Storm joker vert 9 i färgen CA, berättar Tommy Blomander.

Hans tips är att inte åka hem bara för att solen går ned bakom horisonten.

– Stanna gärna kvar några timmar i mörkret, det kan ge oväntat resultat. Se bara till att ha ficklampa och utrustning så ni hittar iland på rätt ställe, för det är lätt att bli desorienterad i mörkret.

Tommy har fångat mellan 10-15 gösar över 90-centimetersgränsen under 2018, och nu siktar han på det svenska rekordet, som är 12.53 kilo.

– Jag fick en gös på 11.7 kilo i somras, och om jag exempelvis fångar en sådan fisk strax innan lek så kan det innebära nytt rekord. Men det är klart att drömgränsen är 13 kilo nu, säger Tommy.

Här kan du läsa om drömgösar vi minns:

Drömfiskar vi minns: Sveriges största spöfångade gös

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta