" /> Tonfiskar siktade i Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Blåfenad tonfisk – inte välkommen överallt. Foto: NOAA
Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

De senaste åren har tonfiskar åter setts jaga i det fiskrika Öresund, precis som de gjorde under 1900-talets mitt då sportfiskare från hela världen vallfärdade till både den danska och svenska sidan. Den blomstrande näringen utvecklades snabbt, dessvärre på bekostnad av beståndet. I slutet av 1960-talet var tonfiskarna borta och därmed också Öresunds status som storviltsmecka.

Gårdagens glädjande observation från färjan mellan Helsingborg och Ven visar att dessa mäktiga rovfiskar redan har kommit in kustnära. Via Facebook meddelar färjans personal att de sett 10-15 individer hoppa och att fiskarna bör ha vägt mellan 200-400 kilo.

Snacka om en mäktig syn!

Även i fjol inkom rapporter om hoppande tonfiskar från ett närliggande område i Öresund. Den gången fotades det mäktiga skådespelet.

Du har väl inte missat att det i fjol spöfångades 14 blåfenade tonfiskar på svenskt vatten under ett forskningsfiske i september? Läs mer om det projektet här.

I år ska det även fiskas blåfenade tonfiskar med spö i både England och Norge. Läs om det här och här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta