Tips och trix till stadens gäddor

Alvin med en av sina många streetgäddor. Foto: Alvin Andersson

Alvin Andersson kom nyligen tvåa i den stora gäddtävlingen Dexter Big Pike. Mest anmärkningsvärt med den bedriften var att samtliga av hans fiskar landfångades i centrala Karlstad. Vi blev förstås nyfikna på hur han bär sig åt och här kommer hans hetaste tips på hur du fångar stadens gäddor!

Fiske i stadsmiljö blir allt mer populärt och ofta är det abborrar som fångas längs kajerna. De gäddor som emellanåt hugger är ofta bifångst och sällan stora. Men så behöver det inte vara. Vi skev nyligen om ett riktigt monster på 16 kilo som fångades mitt i centrala Geneve efter riktat fiske.
Men även här hemma är chanserna stora att fånga riktigt fina gäddor i städerna, bland annat i Karlstad där Klarälven passerar på sin väg mot Vänern. I dessa vatten har Alvin Andersson lagt många timmar – och ofta med stor framgång. I år nådde hans tre toppfiskar en gemensam längd på 337 centimeter, vilket räckte till en imponerande andraplats i årets Dexter Big Pike.

”Jag kan köra ett fiskepass både innan och efter jobbet…”

Alvin menar att det finns flera anledningar till att han gärna fiskar gäddan från land.
– En fördel är att jag slipper ta med så mycket prylar. Det blir helt enkelt enklare för mig att komma ut. Jag kan köra ett fiskepass både innan och efter jobbet eftersom jag slipper traila båten, säger han.

En annan fördel är att han vid landfiske kan smyga sig på fisken.
– Jag närmar mig alltid en fiskeplats väldigt försiktigt. Ofta står det fisk nära land och ibland kan det vara bra att lägga några kast redan innan man kommer ner till vattnet, tipsar han.

– Valet av plats kan vara svårt och det gäller att satsa rätt. Fiskar du från land har du färre platser att välja på och du kan täcka av ett mindre område. Dessutom är det svårare att få reda på hur djupet och botten ser ut. Därför rekommendera jag att du kollar med länsstyrelsen om de har en djupkarta för ditt vatten. Där kan man se både bottenstruktur och djup. Ibland kan man även hitta dessa på nätet. Det ger verkligen stor hjälp när man ska ringa in lovande platser.

”Leta efter avvikelser och variationer i botten. Djuphålor är alltid heta och fiskar du i strömmande vatten är bakvatten att föredra”

Leta efter avvikelser och variationer i botten. Djuphålor är alltid heta och fiskar du i strömmande vatten är bakvatten att föredra, gärna i närheten av broar och byggnader. Jag har länge fiskat på ett bakvatten där en bäver har sin dammvall. Här gillar betesfisk gå in och gäddan hänger efter. Vissa kvällar kan man ha magiskt fiske där. Och man kan se stora gäddor jaga betesfisk uppe vid ytan. Efter lite forskning har jag fått stöd för min teori, då bäverns bo förändrar och påverkar vattendragets form, strömhastighet och sedimentation vilket påverkar fiskfaunan, berättar Alvin.

Han menar att en ytterligare fördel med stadfiske är att man är mindre väderkänslig. Blåser det mycket kan man alltid finna lä och regnar det kraftigt finns det skydd i närheten.

”Är det helt vindstilla kan jag rekommendera mer rinnande vatten”

– Jag tycker inte att vinden spelar så stor roll när jag fiskar i städer. Jag har faktiskt ofta bäst fiske i lite vind. Är det helt vindstilla kan jag rekommendera mer rinnande vatten, då vattnets turbulens verkar göra fisken mindre lättskrämd.

Foto: Alvin Andersson

Alvin fiskar helst på våren och hösten, och strategin varierar beroende på säsong.
– Under hösten lägger jag inte mycket tid på att nöta av platser. Är gäddan där, har huggen kommit relativt tidigt, Höstfisket bör enligt mig alltså vara mer mobilt än under våren.

”Satsa på stora beten…”

Satsa på stora beten i naturliga färger. Jag gillar Dexter Shads största modell som jag gärna blyar eller fiskar med vanlig jiggskalle. Då kommer jag enklare ner till önskat djup om vattnet strömmar. Shallowriggning funkar dåligt i rinnande vatten då jiggen ofta tappar sin gång. På våren väljer jag istället ut ett fåtal plaster och nöter länge tills huggen kommer. I år tog jag en gädda på 115 och 116 centimeter på exakt samma ställe med en veckas mellanrum, och flera över 90 centimeter där emellan. Jag börjar alltid mina pass på denna ”spot”.

”Så fort jag parkerat cykeln och närmar mig går pulsen upp i 200, för här vet jag att stor fisk kan kliva på”

Så fort jag parkerat cykeln och närmar mig går pulsen upp i 200, för här vet jag att stor fisk kan kliva på. Fiska alltså alltid av dina heta platser där du fått stor gädda. Men våga också prova nya ställen som ser intressanta ut, säger han.

– Under vårfisket fungerar skrikiga färger bäst och jag har haft ett outstanding fiske med stora, gröna jiggar. I år har Dexter UV Fire Tiger 25 cm utklassat alla andra beten under vårfisket!

Alvins avslutningstips är universellt, och något som han tror kan förklara hans framgång.
– Jag är oerhört noga och för alltid statistik över min pass. Intressanta faktorer att notera vid hugg är alltid tid, ljus, väder och vind. Dessutom självklart platsen för hugget, vilket bete man använt och hur det togs hem. Då ser du ganska snabbt ett mönster för hur gäddorna i just ditt vatten fungerar.  På så sätt blir fisket både roligare och effektivare, hälsar Alvin.

Vi tackar för tipsen och hoppas de kan bidra till många fina streetgäddor. Att städerna kan bjuda på glödhett fiske under senhösten är det många som upptäckt. Och ni som tvivlar kan ju kika på Felix Petterssons drömfisk från i fredags!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Sålde laxspöna – nu fick han drömabborren

Henrik Forsberg från Åmål är nog en av Sveriges lyckligaste sportfiskare just nu. På tisdagskvällen passerade han nämligen drömgränsen på abborre med en skönhet på 2.09 kilo. Henrik har tidigare varit en flitig laxtrollare, men när sonen William övertalade honom att satsa på predatorfiske i stället så sålde han laxutrustningen och drog sig inåt mot

Westrin vilar helt från Facebook

Fiskeprofilen, författaren och debattören Gunnar Westrin i Råneå har hoppat av Facebook. Så här motiverar han detta: ”Hej folkens. Kanske är jag en svikare men efter en massa år på fejjan kändes det helt ok att ta farväl, inte till vännerna utan till fenomenet. Märker redan nu jag saknar grejen, men känner mig samtidigt fri

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Dubbelmunnad fisk?

Vi avslutar arbetsveckan med en märklig film på en karp som knappast liknar sina släktingar. Vad fisken råkat ut för kan vi bara gissa oss till – men teorier på sociala medier saknas knappast. 

Victory för Victor – fångade krutpaket på 87 centimeter

”Jag är rätt mållös”. Så beskriver 22-årige Victor Gustavsson känslan efter den makalösa dagen i Ljungan förra veckan då han fångade sitt livs hittills största öring – en färggrann hanne på hela 87 centimeter. Grattis till en fantastisk fisk säger Fiskejournalen, och här får även ni läsare ta del av hans fångstberättelse: ”Sen eftermiddag och

Davids märkliga dag: Fick jättegädda på arbetstid men missade förstapris

David Hagman från Kristianstad upplevde sin mäktigaste men också märkligaste fiskedag förra veckan. Det anordnades en fisketävling i sjön som han med jämna mellanrum besöker, men eftersom han jobbade så kunde han inte delta. Nu föll pusselbitarna ändå på plats så väl att han kunde åka dit och fiska under arbetstid i rekreationssyfte med en

En fantastisk slumpfångst

En charmig del av sportfisket är att man aldrig säkert vet vad som bitit över kroken. Spänningen från hugget till ögonblicket man ser fisken är ofta en skräckblandad förtjusning – framför allt om det drar rejält i linänden. En fiskare som fick erfara just det här är Jonathan Schwalbe som under ett gäddfiskepass lyckades kroka

Tips från coachen – 5 torrflugor för höstharren

Det är många flugfiskare som håller tummarna för en släng av brittsommar, så att de kan göra några sista svängar till favoritsträckan. De stora sländorna har dansat färdigt för säsongen, och nu är det i stället puppor och små nattsländor som gäller. Vi bad flugbindarprofilen Jörgen Danielsson, administratör för Facebook-gruppen Alla vi som älskar torrflugefiske,

Haj-armbandet gör avtryck

Att hajar spelar en enormt viktig roll för ekosystemet är en självklarhet för många – men inte tillräckligt många eftersom de fortfarande hotas i stor utsträckning. Tack och lov finns det både privatpersoner och organisationer som kämpar för att skydda både hajarna och deras habitat. De som vill göra en insats för både havsmiljön och

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...